Скалопини пуешко месо винен сос

Обичам да ги готвя тия скалопини от пуешко. Не само защото са вкусни, а и защото става бързо. След обиколка в няколко града на милата ни родина и хранене по всевъзможни заведения направо се радвам, че отново си командвам тенджерите и тиганите да танцуват всевъзможни щури танци в неравноделни тактове…

И така – що е то „скалопини“? Тънки филийки месо без ципи, жили и тлъстини (свинско, телешко, а в моя случай пуешко от бутче), сотирани (запържени) в тиган и поднесени със сос. Вариациите за сосове са толкова много, но днешните ми скалопини са поднесени с простичък, лесен, фин и светкавичен за приготвяне сос. Нямам много време да се туткам на печката, затова съм решила да я карам по бързия начин.

Продуктите:
4 филета от пуешко месо
3 с. л. брашно
Марината:
сок от половин лимон
25 гр водка
сол и пипер на вкус
Сос:
4-5 скилидки чесън
1 ч. ч. бяло вино
1 с. л. горчица
сол и пипер на вкус

Вече казах, че моето месо беше от бутчето на пуйката. Някакъв динозавърски вид пуйки ще да са били, защото доста големи им бяха мръвките. Нарязаните филета ги поначуках надве-натри, и минах по тях с ей този уред, който не знам как се казва, но ми върши страхотна работа!

 кухненски уред

Овкусих ги със сол и пипер и ги почерпих с една малка водчица и сок от половин лимон, колкото да не стоят на сухо. Пържолка да си в моята кухня!!! :).

Овалях в брашънце и изпържих ги в смес от 1 с. л. масло и 2-3 с. л. олио по 2-3 минути от всяка страна.

В мазнинката, която остана в тигана запържих ситно нарязаният чесън и деглазирах с виното. Оставих да ври около минута и добавих горчицата. След още минута сосът е готов. Ако случайно си изтървете ръката с течността и сосът стане рядка чорбица, винаги можете да го сгъстите с 1 с. л. царевично нишесте (брашно), разтворено в малко водичка (вино). Гарнитурите за скалопини са ………… ами само и единствено според вкуса и фантазията.

Ето още няколко варианта за скалопини – на Лора и Стоян и телешки на Рудолф ван Веен

 Скалопини-пуешко-рецепта

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 742 times, 2 visits today)