Сметанова торта с пандишпанов блат е една изключително непретенциозна и лесна за изпълнение рецепта, която е като продължение на дългото писане за теорията на пандишпана. Рецептата за тази сметанова торта е много подходяща за начинаещи в домашното сладкарство по няколко причини. Първата е, че не изисква много продукти, на второ място – няма сложни техники, и не на последно място – не са необходими специални инструменти за украсата на тортата – пош, накрайници, сладкарска шпатула, регулируем ринг и прочие. Необходими са само миксер, кръгла форма с откопчаваща се стена и една лъжица.

Отделих доста време на пандишпановия блат, затова тук няма да се повтарям, но ще обърна внимание на сметаната, защото това е един от продуктите, за който получавам най-много запитвания. Сметаната е млечен продукт, както сиренето, млякото или маслото. Тя може да се ползва както в сладкарството за приготвянето на различни видове кремове, мусове, карамелен сос и т. н., така и в готварството за най-различни сосове.

Растителната сметана, очевидно е от името, не е млечен продукт. Предлага се в търговските вериги като „готварска“ или „сладкарска“ сметана и е леснодостъпна, а и цената й е значително по-ниска от тази на млечната сметана. Въпрос на избор е кой от двата продукта – млечен или растителен – ще предпочетете, но личният ми съвет е – четете етикетите и съдържанието преди да купите нещо, в чийто произход и състав не сте сигурни. Съвсем друг е въпросът за разликата в качеството и вкуса.

Другата огромна разлика между двата продукта е начинът им на разбиване. Растителната сметана се разбива за секунди. Животинската сметана трябва да е с висок процент масленост – около 35 и нагоре – и се разбива за малко по-дълго време. Много е важно млечната сметана да е добре охладена преди да включите миксера. Може да отмерите количеството, което ще ви е необходимо и да го сложите за няколко минути в камерата на хладилника за да сте сигурни, че сметаната ви е студена. От друга страна, млечната сметана може да е коварна – ако разбивате прекалено дълго най-вероятно ще получите масло и суроватка, така че трябва добре да прецените момента, в който ще спрете разбиването.

Казаното дотук би могло да ви откаже да ползвате млечна сметана заради тези „рискове“, но повярвайте ми, не е чак толкова страшно, колкото звучи. 🙂 Все пак говорим за една нищо и никаква бита сметана!

Продуктите за сметанова торта с пандишпанов блат (за кръгла форма с диаметър 20 см):

За блат:

  • 5 яйца
  • 125 г. фина кристална захар
  • 125 г. брашно (пресято)

За сиропиране на блатовете:

  • 150 мл. прясно мляко
  • 1 с. л. захар
  • 10 г. ванилова захар

По желание може да добавите по 1-2 с. л. бял ром на всяка платка, ако тортата няма да се консумира от деца.

За крем:

  • 800 мл. млечна сметана 35%
  • 130 г. захар
  • 10 г. ванилова захар

Приготвянето:

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци в две отделни купи. Жълтъците се разбиват с две трети от захарта докато утроят обема си и се получи гъст, светложълт крем, а захарта се е разтворила напълно.

В отделна купа се разбиват белтъците, като останалата захар се добавя на части. Разбивайте до гладка смес, която образува средно твърди връхчета.

Добавете 1/3 от разбитите белтъци към жълтъците и с помощта на шпатула смесете внимателно като разбърквате отдолу нагоре. Добавете 1/3 от брашното и по същия начин – отдолу нагоре – разбъркайте внимателно. По същия начин добавете останалите белтъци и брашно като ги редувате, докато се получи гладка и въздушна смес.

Облечете дъното и стените на форма с откопчаваща се стена с хартия за печене. Готовата смес се прехвърля във формата, повърхността се заравнява и блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса (без вентилатор) за 35-40 минути, в зависимост от това как пече вашата фурна. НЕ отваряйте вратата на фурната по време на печене в първите 15-18 минути.

Изпеченият блат за торта извадете от фурната, оставете за около 5 минути във формата, след което откопчайте стената, свалете хартията за печене и прехвърлете блата върху решетка до пълното му охлаждане.

След като блатът е изстинал напълно разрежете на три платки.

пандишпанов блат за торта

В голяма купа разбийте сметаната и захарта до твърди връчета.

бърза и лесна сметанова торта

В купичка налейте прясното мляко и го подсладете.

Оттук натататък е веселата част – сглобяването на тортата. Сложете първата платка в сервирна чиния, сиропирайте блата с 1/3 от млякото, разпределете от битата сметана. По същия начин редувайте блат и сметана и за останалите две платки. Предвидете, че ще ви трябва сметана и за страните на тортата и я разпределете, като ползвате обратната страна на лъжица за да оформите небрежни гънки, пухкави облаци или снежни преспи, ако предпочитате.

Добавете плодове, настърган шоколад, кокосови стърготини или каквото имате налично. Дори да не добавите нищо – тортата ви пак ще изглежда като голям и пухкав облак. Приберете в хладилник до момента на поднасяне.

сметанова торта с пандишпанов блат за начинаещи

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 23 910 times, 1 visits today)