Сок от нар, потокали и лимони е зимното ми предложение за плодов сок, който вече неколкократно забърквам като променям само съотношението на плодовете според наличностите към момента.

Звездата в тази витаминозна напитка а нарът, който е много полезен, а ние като цяло го употребяваме малко, да не кажа никак. Може и да ви е необичайно, че сега, когато застудя аз ви предлагам някаква си лимонада, но не се сещам за по-добър начин, особено за децата, да понатрупат витамини вместо да ги приемат под формата на хапчета, имуно-стимулатори, химични сиропи и тем подобни. Както казах, този сок от нар, портокали и лайм го забърквам поне веднъж в седмицата, а детето си носи и на училище от него, което много ме радва.

Аз няма да се опитвам да ви убеждавам, че домашно приготвените сокове са в пъти по-добър вариант от всичко, което се предлага в търговската мрежа, защото вие го знаете. Вярно е, отнема 10 минути и малко цапане да се приготви кана плодов сок, но всяка една мама ще предпочете да отдели тия 10 минути. Да, нарът е труден плод, не може да го гризкаш, а на всичкото отгоре след като изстискате сока, плотът може да изглежда като от филм на ужасите, но ние от бърсане на плот не се плашим!

Кка се изцежда сокът от нар? Нарът се разрязва наполовина и се изстисква в купичка, след което се прецежда в каната през цедка. Другият вариант е да ползвате тензух, за да не попадат семчици в сока.

За приготвянето на сок от нар, портокали и лайм ви трябват:

  • 2 бр. нар
  • 2 бр. портокал
  • 1 бр. лайм
  • 50 г. мед (кафява или обикновена захар, ако предпочитате)
  • 600 -700 мл. вода (филтрирана, трапезна – както предпочитате)

Сокът на плодовете се изцежда, подслажда се с мед или захар, добавя се вода и това е всичко! Може да променяте съотношението на плодовете по ваше желание. Ако искате напитката да е газирана, ползвайте газирана вода. Може да добавите листа от мента, ако имате свежи. По желание, оставете по едно резенче от портокала и лимона, нарежете на парченца и добавете в каната. Може да замените зеления лимон с обикновен жълт лимон.

сок от нар портокали и зелен лимон

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 2 961 times, 1 visits today)