Не знам защо така е известна. А и няма значение сръбска ли е българска ли е. Не съм първата, която приготвя сръбска погачица, но тия дни се разговорихме с приятели за фестивала на сръбската скара в Лесковац и, прости ме боже, ама все едни плескавици са ми в ума… Представата ми за почивка не е точно скара, бира  и сръбска музика, но аз съм израснала във времената когато „сборът“ на село се равняваше по празничност и вкусност на една малка Коледа. Умилително ми е като си припомня как димят скарите, Лепа Брена се опитва да заглуши Янка Рупкина, а цялото село с всите роднини е по дворовете под асмалъците и е едно страхотно веселие, бирата и лимонадата са направо в кофи в кладенеца, а поне две дини плуват в коритото на чешмата. И както си седях, седях, че взех извъртях една сръбска погачица, която да притуря към нашенски кюфтета, и както казва един приятел – „Я да видим, какво му става на човек като хапне от тез работи!“

как се прави сръбска погачица

Ето една рецепта, която ползвах като водач. В нея не разбрах как точно да настържа маргарин, и затова комбинирах с начина, който е показала Лабрекс, и честно казано, това е една от най-вкусните питки, които съм правила. Докато хвана апарата да направя ЦЪК и домочадието вече беше я нападнало.

Продуктите (тавата ми е с диаметър 24 см):

700 -800 г. брашно
500 мл. прясно мляко
20 г. жива мая (7 г. суха)
1 с. л. сол
1/2 с. л. захар
100 г. масло

1 жълтък + 1 с. л. олио (за намазване)

Разтворих маята в част от млякото. Малко го позатоплих, да не е направо от хладилника. Добавих 2 лъжици брашно и изчаках да се захване (да  шупне). От всички продукти (без маслото) замесих тестото. Оставих го да втаса докато удвои обема си за около час, час и нещо.

оформяне на сръбска погачица

Оттук нататък е лесно. Разточих на кора с дебелина около 1 см. Изрязох си кръгчета с чаша. Топнах всяко кръгче в разтопеното масло и подредих в тавичката. Тъй като чашата е с малък диаметър, центърът остана празен. От остатъците оформих розички, за да запълня тавата.

лесно оформяне на питки и погачи

Сложих я във фурната на 50 градуса да втасва на спокойствие. Като се надигна, извадих я и оставих фурната да загрее до 200 градуса. Подмазах с жълтък+олио и пекох 35 минути. Около 10-15 минута покрих с фолио, за да не се препича отгоре.

сръбска погачица оформяне

Оформянето може да бъде и така:

оформяне-питки-сръбска-погачица

 

изпечена-погачица

В сръбския източник е даден маргарин и то 200 грама. Аз казах, че ползвах масло. Тестото пое голяма част, а заради многото мазнина отделните късове остават разделени като при слоестото хлебче. Като цяло резултатът е погача, която е мека и пухкава отвътре и с безкрайно вкусна и хрупкава коричка отвън. Горещо препоръчвам!

сръбска погачица масло

 Ето я погачицата, приготвена от Нина Касабова, на която съм благодарна, че сподели снимката.

погачица - нина-касабова

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 9 325 times, 1 visits today)