Старозагорска карниера – това е много лесна рецепта, която не изисква никакво усилие, а продуктите са налични във всяка къща, по всяко време.

Старозагорската карниера прилича на тутманик, но плънката от яйце и сирене не е в тестото, а върху него. С една дума – бъркан тутманик.

Почти всяка мама е правила някакъв вариант на бъркан тутманик и знае, че този вид тесто е кашесто, като гъсто кексово, а не хлебно тесто. За да приготвите Старозагорска карниера не ви е нужен миксер, а само лъжица. Няма как да е по-лесно!

Всички имаме една особена привързаност към традиционните тестени закуски, които се продават в павилионите и тя е свързана с детски спомени. Тези закуски, било то милинки, рогчета, мекички, приготвени в домашни условия винаги са по-богати, с повечко плънка, с масълце, с мляко и винаги ни напомнят за отминалите времена.

старозагорска карниера рецепта

Продуктите за Старозагорска карниера:

(за кръгла тавичка с диаметър 26 см или правоъгълна с размери 26х19 см.)

  • 1 голямо яйце (60 г.)
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 100 мл. прясно мляко
  • 100 мл. вода
  • 60 г. активен квас, 100% хидратация
  • 300 г. брашно

За заливка:

  • 150 г. сирене
  • 100 г. масло (мас)
  • 1 яйце

Приготвянето:

В купа смесете яйцето, млякото, водата, захарта и кваса. Разбъркайте добре докато съставките се обединят.

Добавете брашното и солта и разбъркайте с лъжица. Ще се получи гъсто кашесто тесто. Покрийте купата и оставете тестото да втасва докато удвои обема си.

Внимателно изсипете тестото в тавичка, подмазана с масло, като целта е да се запази шуплестата структура. Покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса още веднъж.

Когато тестото е втасало за втори път, разпределете натрошеното сирене и маслото на малки парченца по цялата повърхност на тестото. Разбийте яйцето и разпределете върху сиренето.

старозагорска карниера рецепта бъркан тутманик

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса за 40-45 минути.

Коментари:

* Аз забърквам тестото около 16-17 часа и оставям на стайна температура до 20-21 часа, след което го прибирам в хладилника. Сутринта изсипвам втасалото тесто в тавичката, оставям го два часа на стайна температура, добавям плънката и пека. Вие може да промените начина на приготвяне, така че да напасне на вашите лични ангажименти. В студените месеци може да забъркате тестото и да го оставите да втасва на хладно цяла нощ. Ако искате да печете в рамките на деня, вариант е да замесите тестото сутринта, да го оставите да втаса, да прехвърлите в тавичка и след второто втасване да изпечете.

Удачен вариант за топлите месеци е да намалите количеството на кваса на 20 грама и да ползвате високопротеиново брашно. В този случай може да замесите тестото, да разбъркате 1-2 пъти през 30 минути и след това да прехвърлите в намаслена тавичка. Оставете тестото да втасва на стайна температура (22-24 градуса) до сутринта, добавете заливката и изпечете.

* Може да приготвите тестото изцяло с вода и да замените маслото с мас.

* Количеството брашно може да варира леко в зависимост от размера на яйцето, марката на използваното брашно и как поема течностите.

рецепта за старозагорска карниера бъркан тутманик

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 924 times, 1 visits today)