Попътувах до Барселона. Това е магическо място, в което мирно и хармонично битуват историята и съвремието. Пътеписи за Барселона – колкото искаш. Всеки, който е ходил е писал, снимал, разказвал… Аз, обаче, ще ви разкажа за Барселона от кулинарна гледна точка. Не знам защо хората пренебрегват тази съществена страна на нещата. Културата си е култура, забележителностите са си забележителности, но както се казва – „от култура и огладнявам и ожаднявам!“. Е, аз мога да се разхождам с часове из тесните улички на Бари Готик или по алеите на Сиутадела, но все пак нищо човешко не ми е чуждо. И аз огладнявам и ожаднявам.

И така – какво да похапнем в Барселона? Каталунците са интересни хора. Усмихнати, дружелюбни, търпеливи към тълпите туристи и разбира се, много горди с културното и кулинарното си наследство. Аз, като редови турист, се гмурнах в културата, но като любител-готвач отдадох дължимото на каталунската кухня и сега, след като си закупих книжка, интригуващо озаглавена „100 перфектни тапас“ очаквайте да ги изпонаготвя всичките :).

Да, всеки, който е бил в Испания знае какво е „тапас“. За тези, които са били, но не са се поинтересували, а и за тези, които все още не са били, нека да ви разкажа как се появяват „тапас“ според моята кулинарна книжка. В миналото испанците са поставяли филийка хляб върху чашата си с вино, за да не влизат вътре мухи, тоест са си правили своеобразна тапа върху чашата („tapa“ означава „връх или капак“). Идеята да сложат нещичко за радост на небцето върху тази филийка се е родила в Андалусия, но бързо се е разпространила и в другите области на Испания и сега „Tapas“ се предлагат навсякъде, като видовете и вкусовете са толкова много, че в моята книжчица са описани само 100 от тях.

За тапас ще продължим да си говорим, но днес ще ви предложа един малко необичаен, но много вкусен омлет. Като съвсем истински туристи, жалките ни опити да се преборим с меню, написано на испански, завършваха с много смях, дълбокоумно почесване от сорта „това какво ли ще е?“ и естествено, допитване до сервитьорите. И ето ви моят Испански омлет по каталунски:

Омлет с чоризо

За модел ми служеше ето този. Никой не очакваше, че комбинацията от картофи, чорисо и яйца ще е толкова вкусна. Приготвянето му отнема 10-ина минути.

И така – продуктите:
2-3 картофа, обелени и сварени за 15-ина минути
чорисо (или друга наденичка)
2 яйца на човек
сол на вкус

Картофките ги запържих, за да хванат хрупкава коричка, в отделно тиганче пръжнах чорисото, колкото да се жарне, и в мазнинката от картофите запържих яйцата, които само с вилица разбърках, колкото да се разкъсат жълтъците. Накрая сглобих. Очаквах, че ще е тежко и мазно, обаче не е. Със салатка отстрани вкусовете се балансират много добре. И биричка, естествено 🙂

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 3 766 times, 1 visits today)