Торта Виктория е още една английска традиция, за която днес ми се разказва. Естествено, наречена е на кралица Виктория, тъй като това била любимата торта на добрата кралица. За Ана, Херцогинята на Бедфорд, вече съм разказвала. Но не ви казах, че тя е била придворна дама на кралица Виктория и е много вероятно точно милата херцогиня да е въвела следобното чаепиене в Английския кралски двор. Чувала съм, че точно тази торта „Виктория“ е особено любима и на сегашната кралица, но дали е така – не знам. Бях споменала, че има различни видове следобеден чай, но днес ще им обърна малко повече внимание. Поради факта, че днес рецептата е за „кралска“ торта, ще започна с „Кралски чай“ или Royal tea.  Това включва чай, сандвичи, скони, сладкиши и десерти и чаша шампанско или шери. Точно чашата шампанско или шери прави един чай „кралски“. Казвам го, за да не се оглеждате излишно, ако не видите да поднасят чаши с шампанско. Просто сте попаднали на друг вид сбирка, която е не-точно-кралска. 🙂

Съвсем леко се отклонявам, за да обясня разликата между сладкиш и десерт. Според теорията, сладкишът има 60% съдържание на захар, докато в десертите тя е само 40%. Аз никога няма да седна да изчислявам, но ако някога изпаднете в пристъп на умопомрачение и държите да наричате тортата си „десерт“ – моля, заповядайте :)!

High Tea (или вечеря с чай). Да, такова нещо, всъщност, няма. Всички, които разбират от чаепиене и етикет, ще ви кажат, че това е снобска измислица на хора, които искат да изглеждат по-изискани, отколкото са. Въпросната „вечеря с чай“ е работническото хапване след края на работния ден, когато хората се прибирали каталясали и гладни, премръзнали по нивите, мините и фабриките, и заедно с вечерята, пиели и чай. Толкова по въпроса.

Следобеден чай – точно за това говорим. Да се подкрепиш между 3 и 5 часа следобед и да не ти стърже стомаха преди да седнеш на масата в 8. Не е много аристократично стомахът ви да обявява на всеослушание, че просто умирате от глад, нали? 🙂 Една малка разновидност на следобедния чай е „Лекият чай“ (Light Tea). Разликата е, че при лекия чай не се сервират сандвичи, а скони и сладкиши.

Стига толкова за днес. Сега да правим торта. Технологията не е нищо непознато, така че – ето ги продуктите:

4 яйца на стайна температура
225 г. меко масло
225 г. пудра захар
225 г. брашно
кората на един лимон
1 бакпулвер
400 мл млечна сметана
ягодово сладко за намазване на блат

Малко е капризна тая торта, като всички, в които има много масло. За броя на калориите, изобщо няма да споменавам. Като сме се хванали да правим торта, значи ….. диетата е заминала на….. там където ги пращаме диетите, когато огладнеем.

Започвам с разбиването на маслото и пудрата захар докато се удвои обема и стане светъл, пухкав крем.  Ако маслото е от хладилника – няма как да се получи. Трябва да е на стайна температура, меко, но не течно.

Яйцата се добавят едно по едно. За предпочитане е да е на най-ниската скорост на миксера. Първо за да не хвърчи, че ако си отплеснете ръката става страшно! И другата причина е, че по-добре и гладко се поемат яйцата.

Следват брашното и бакпулвера, които добавям в сместта и бъркам с шпатула, а накрая – настърганата лимонова кора.

Намаслете и набрашнете формата или облепете с хартия за печене. Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-35 минути. Аз пекох наведнъж във форма с диаметър 22 см, но ако имате търпение и еднакви тавички – изпечете два отделни блата.

 

торта Виктория блат

След като блатът е напълно изстинал се разрязва на две равни платки. Намазва се с ягодово сладко, разбита сметана и горната част се поставя върху сметаната.

торта Виктория блат

торта Виктория с ягоди

Традиционно в тортата има само ягодово сладко (обаче аз имах домашно малиново) и сметана, но да ме прощават английските традиции. Аз я напълних и с ягоди. Другото традиционно е, че тортата не се украсява. Оставя се така – само на блат. Най-много пудра-захар отгоре. Но викторианските времена отдавна са отминали, традициите не са това, което …. знаете, нали? Моята Виктория има съвсем тъничък слой сметана отгоре и мъъъъъъъъничко шоколад.

И след като вече знаете що е то „Royal Tea“, налейте си чаша шампанско, извадете най-красивите си чаши за чай и си спретнете английски кралски чай.  За днес толкова! 🙂

 

традиционна английска торта Виктория

     Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 9 950 times, 1 visits today)