Няма как да се въздържа да направя нещо, което се казва торта Кремка. Ето линк към оригиналната рецепта, наречена „Страстни сладки прегрешения“. Много изкушаващо, но Венета, обаче, опрости значително нещата, като предложи вариант на собствената си рецепта под името „Кремки“ и вече беше ясно, че рано или късно ще ги предложа на семейството си.

Тъй като не записах рецептата на самите „Кремки“, ще опиша собствената си вариация по спомен за рецептата им. Ползвах форма с откопчаваща се стена, за да може да се обединят всички пластове.

Продуктите за торта Кремка:
  • 1 1/2 пак. бутер тесто
  • 1 л. прясно мляко
  • 1 пакетче пудинг „Айриш“
  • 1 ч.ч. захар
  • 50 гр. Бейлис
  • бишкоти

Бутер тестото, което ползвах не е особено популярно в нашата магазинна мрежа. Пакета е 250 гр. и е значително по-тъничко от това, което се предлага в нашенските магазини. Тестото е на тънък, доста фин, правоъгълен лист.

бутер тесто
блат торта бутер тесто

Аз изрязах по дъното на формата кръг, който да ми послужи за дъно и пекох в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-12 минути. Остатъците, плюс още половин лист (от втория пакет бутер тесто, но подчертавам, че тези пакети са по-малограмажни) изпекох отделно и натроших на трохи.

крем пудинг айриш

Ето така изглежда кремчето „Айриш“, което на аромат са го докарали да мирише много приятно. Добавих го (разтворено в 100 мл. вода към 700 мл. мляко и чаша захар, които завряха на котлона. Кремчето стана сравнително рядко, но аз така го исках, за да може да напои тестените части. Върху изстиналата основа излях част от кремчето. Средната част е от 2/3 от натрошените на трохи, които залях с ванилов крем. Бишкотите топнах в останалите 300 мл. прясно мляко, в което изсипах 50 гр. Бейлис. Залях с остатъка от крема „Айриш“ и наръсих с останалите трохи. По липса на време не глазирах и не украсявах, но и без украсите е много вкусно.

Благодаря на Венета за идеята! Чудесна, лесна и много вкусна! Нямаше как да пренощува без да бъде разразяна. Колкото се напоила-толкова! 🙂

тортичка кремка разрез парче

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 2 193 times, 1 visits today)