Торта Три Шоколада, известна и като тройно шоколадова торта, е рай за шокохолиците! Три слоя шоколадов крем върху маслено-бисквитена основа – какво повече може да иска човек!

Както знаете, тази торта е Испанска и се приготвя с куахада, която е в ролята на стягащ агент за кремовете. Тъй като на нашия пазар няма как да се намери куахада, тя се заменя с желатин, но ако държите да опитате оригиналния вкус може да намерите куахада в ebay или Amazon.

В рецептата за торта Испания обърнах внимание, че начинът на активиране на куахада и желатин е различен. Куахада се прибавя към гореща течност. Желатинът се разтваря в студена вода докато набъбне, след което се загрява на водна баня докато се разтвори напълно. Желатин не се добавя към гореща течност, тъй като високата температура неутрализира желиращите му свойства.

Другата разлика между куахада и желатин е, че куахадата стяга доста по-бързо, което обяснява и популярността на торта Три шоколада в Испания. Факт е, че когато се работи с куахада, времето за приготвяне е доста по-кратко, тъй като не се налага изчакване от 2-3-4 часа за да стегнат отделните слоеве.

Приготвянето на торта Три шоколада не е трудно, но ако се работи с желатин, ще изисква повече търпение и малко повече внимание по отношение на температурата на шоколадовите смеси, към които се добавя желатина. Използвала съм рецептата за Торта Три шоколада, която имам от приятелка, живееща в Испания.

Аз ще опиша и двата метода на приготвяне, така че да може да я приготвите с желатин или куахада.

как се прави торта три шоколада

Продуктите за торта Три шоколада (форма с диаметър 20-22 см.)

За основа:

 • 150 г. маслени бисквити
 • 70 г. разтопено масло

За тъмния шоколадов крем:

 • 200 мл. млечна сметана, 35%
 • 200 мл. прясно мляко
 • 200 г. черен шоколад (около или над 60%)
 • 50 г. захар
 • 12 г. куахада (или 7 г. желатин на прах)

За млечен шоколадов крем:

 • 200 мл. млечна сметана, 35%
 • 200 мл. прясно мляко
 • 200 г. млечен шоколад
 • 12 г. куахада (или 7 г. желатин на прах)

За бял шоколадов крем:

 • 200 мл. млечна сметана, 35%
 • 200 мл. прясно мляко
 • 200 г. бял шоколад
 • 12 г. куахада (или 7 г. желатин на прах)

Приготвянето на торта Три шоколада:

Приготвяне на основата:

Бисквитите се смилат в чопър или кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се разбъркват докато сместа стане на трохи. Бисквитената основа се разпределя във форма с откопчаваща се стена и се притиска добре навсякъде, за да се оформи плътна основа. Прибира се в хладилника за около 1 час докато стегне. По желание, поставете хартия за печене на дъното, за да може лесно да прехвърлите готовата торта в сервирна чиния.

Приготвянето на тъмен шоколадов крем:

Нарежете или начупете блокчетата шоколад на малки парчета.

Разтворете куахадата в 50 мл. прясно мляко.

Загрейте сметаната, останалите 150 мл. прясно мляко и захарта на котлона почти до завиране. Добавете шоколада и разбъркайте докато се разтопи и сместа се хомогенизира. Добавете куахадата при непрекъснато бъркане и оставете сместа да заври за около минута.

Излейте шоколадовия крем върху бисквитената основа и приберете в хладилника докато стегне.

торта три шоколада стъпка по стъпка

По същия начин се приготвят млечният и белият шоколадов крем.

Преди да налеете сместа от млечен шоколад, надраскайте лекичко повърхността на черния шоколадов слой с вилица. Това се прави за де не се отлепят после отделните пластове. Когато добавяте втория (горещ) пласт, изливайте сместа върху гърба на лъжица (шпатула, черпак) за да не се получи дупка във вече втвърдения крем.

Приберете тортата в хладилника докато млечния шоколадов слой стегне и по същия начин процедирайте с последния крем с бял шоколад.

Приготвяне на тортата с желатин:

Ако приготвяте тортата с желатин, проверете инструкциите на производителя върху пакета за колко течност се ползва съответната опаковка. На пазара има опаковки по 10 грама, които са за 350 мл. течност, както и пакетче от 10 грама, които са за 500 мл. течност.

Разтворете желатина в 50 мл. студена вода. След като набъбне, загрейте го на водна баня докато се разтвори напълно.

Пригответе крема от черен шоколад, дръпнете от котлона и изчакайте докато сместа се охлади до стайна температура.

Добавете желатина, разбъркайте добре и излейте върху бисквитената основа. Приберете в хладилника докато кремът стегне.

С другите два крема се процедира по същия начин. Приготвяте крема, изчаквате да се охлади до стайна температура, добавяте желатина (загрят на водна баня докато се разтвори напълно), надрасквате лекичко повърхността на долния слой, сипвате във формата и прибирате в хладилника докато стегне.

Коментари:

* Торта Три шоколада може да украсите с шоколадови стърготини, шоколадови пръчици, парченца шоколад, ягоди или запечени филирани бадеми, които да добавят хрупкав елемент.

* Като при всяка рецепта с малко съставки, качеството им е от голямо значение и определящо за вкуса на тортата. Съветът ми е да изберете висококачествен шоколад и да не заменяте млечната сметана с растителна.

* Може би обърнахте внимание, че единствено в тъмния шоколадов крем се добавя захар. Млечно – шоколадовият и белият крем не се нуждаят от подслаждане, но ако сте любители на много сладки торти, добавете около 25-30 грама захар.

торта три шоколада

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 32 556 times, 2 visits today)