Рецептата за тези Финландски сладки Коледни звезди е на Маргарита Христозов и за последните няколко дни е абсолютен хит в групата за печива с квас. Обичайно се приготвят от бутер тесто със сладък пълнеж.

Квас, квас, колко да е квас? Много ми се искаше да направя тези Финландски Коледни звезди без квас, така че да могат възможно най-много хора да се възползват от рецептата. Естествено, в края на публикацията, с любезното позволение на Маргарита, ще дам и продуктите за изпълнение на рецептата с квас.

Сега за бутер тестото. На практика това е „фалшиво“ бутер тесто. Ако сте опитни домакини, може да си направите стандартното бутер тесто. Предимството на фалшивото бутер тесто е, че може да се приготви дори да нямате голям опит в кухнята и ще си спестите притесненията дали маслото ви е достатъчно пластично, дали сте охладили колкото трябва, дали сте ламинирали правилно, дали не сте натиснали твърде много (или твърде малко). Да, и тук има разточване и прегъване, но то е като детска игра! Единственото, което трябва да имате предвид е, че заради високото съдържание на масло трябва да се работи бързо и тестото трябва да е добре охладено.

Тъй като тестото е неутрално на вкус, може да експериментирате с плънката. Традиционно, във Финландия се приготвят с гъст мармалад от сини сливи или ябълки. По желание може да ползвате всякакво друго сладко, стига да е гъсто, за да не се разтече по време на печенето, а може да пробвате и солена плънка!

Може ли да приготвите Финландски сладки Коледни звезди с бутер тесто от магазина? Може, но най-искрено ви съветвам да си приготвите тестото у дома, най-малкото защото ще знаете какво сте сложили в него. Времето за приготвянето на тестото е по-малко от 10 минути!

Финландски сладки Коледни звезди от бутер тесто

Продуктите за Финландски сладки Коледни звезди от бутер тесто:

  • 270 г. бяло пшенично брашно
  • 250 г. студено масло на кубчета
  • 70 мл. ледено студена вода
  • Щипка сол

Приготвянето:

В купа се изсипва брашното, добавя се маслото и бързо се претрива докато се образуват маслени трохи. Не се притеснявайте, ако останат по-едри парченца масло (с размер на грахово или бобено зърно, например), защото после те ще „разлистят“ тестото.

Прави се кладенче и в него се налива студената вода (и квас, ако ползвате). Добавяйте водата на части, защото всяко брашно поема различно водата.

Бързо замесете тесто, колкото да се събере на топка.

приготвяне на фалшиво бутер тесто

Сложете тестото върху фолио за свежо съхранение, оформете правоъгълник и приберете в хладилника, за да може тестото да се охлади – най-малко за 20-30 минути.

Поръсете леко плота с брашно и разточете охладеното тесто на правоъгълник с размер 20х50 см. Разточвайте внимателно без силен натиск. В тестото ще са видими маслени ивици.

Финландски сладки Коледни звезди оформяне на тестото

Сгънете тестото на три и разточете отново в другата посока. Отново прегънете на три, завийте в найлоново фолио и приберете в хладилника за минимум 20-30 минути за да може тестото да се охлади и да се стегне.

Разточете охладеното тесто на правоъгълник с дебелина 3-4 мм и нарежете на квадрати със страна около 6 см. Броят на сладките ще зависи от размера. Може да ги направите и по-големи.

Разрежете всяко ъгълче на квадрата и връхчетата през едно притиснете към центъра.

Подредете оформените „звезди“ в тава, застлана с хартия за печене, като оставяте малко разстояние помежду им. Те няма да се надуят както печивата с обикновено бутер тесто, но внимавайте да не ги сбутвате плътно една до друга.

Финландски сладки Коледни звезди оформяне

В центъра на всяка звезда, сложете половин кафяна лъжичка гъст мармалад или сладко. (Ако е нужно, сложете тавата с оформените сладки в хладилника за 20-ина минути, за да се стегнат и добавете сладкото непосредствено преди печене). Съберете изрезките, притиснете и съвсем леко омесете набързо. Разточете, изрежете квадрати и оформете звездите. Подредете в друга тава и приберете в хладилника, докато първата партида се пече във фурната.

Печенето – в предварително загрята фурна на 200 градуса (без вентилатор) за 13-15 минути.

Изпечените сладки се поръсват с пудра захар.

Коментари:

* Рецептата на Маргарита във вариант с излишен квас, направо от хладилника. Ето продуктите:

  • 220 г. бяло брашно
  • 250 г. студено масло на кубчета
  • 100 г. студен остатъчен квас 100% хидратация
  • около 50 мл. ледено студена вода (добавете само 30 мл. в тестото. Ако се наложи, добавете и останалата вода)
  • щипка сол

Бялото пшенично брашно може да се замени с бяло брашно от спелта или комбинация от 160 г. бяла и 60 г. пълнозърнеста спелта.

* Количеството на водата, необходима да се събере тестото ще варира, в зависимост от вида на брашното и как поема течностите. Задължително добавяйте на части!

* Може да съхранявате готовото тесто в хладилника 2-3 дни преди да изпечете сладките. Уверете се, че е плътно завито с фолио за свежо съхранение. Преди да разточите, ще трябва да го извадите за малко от хладилника, колкото да се отпусне за да може да го разточите. Може  да замразите готовото тесто, а размразяването задължително трябва да е в хладилник.

* Както при всички маслени теста, може да ползвате робот, чопър или да втриете маслото в брашното на ръка. Когато маслото се втрива на ръка, то трябва да е много студено. Работете бързо за да не се стопи от топлината на ръцете ви. Дори и да останат по-големи парченца в тестото, това не е проблем. Те ще придадат характерната нежна и люспеста структура на сладките.

Финландски сладки Коледни звезди от бутер тесто

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 5 265 times, 1 visits today)