Тези Френски шоколадови бонбони с ядки и плодове са изключително лесни за приготвяне. Името им произлиза от думата „прося“ и са част от традиционните за Прованс 13 десерта, с които завършва Коледната вечеря. Традиционните мендиани символизират четири монашески ордена, а ядките и сушените плодове – цвета на техните дрехи: стафиди за Августинците, лешници за Кармелитите, сушени смокини за Францисканците и бадеми за Доминиканците.

В днешно време мендианите могат да се поръсят с произволен брой съставки в безброй комбинации. Шам фъстък, орехи, люспи морска сол, ядливи розови листенца, кокосови стърготини, сушени червени боровинки, захаросан джинджифил, захаросани портокалови корички – възможностите са безкрайно много! Въпреки многото варианти за украса на тези Френски шоколадови бонбони Мендиани, препоръчително е да се ограничите до 4 вида „поръска“ за да не изглеждат претрупани.

Какво е важно за приготвянето на Френски шоколадови бонбони Мендиани? Тъй като в Мендианите има една основна съставка – шоколад – изберете висококачествен шоколад, тъй като той ще определи вкуса на вашите домашни бонбони.

Вторият важен момент в приготвянето на Мендиани е темперирането на шоколада. Защо да темперирате? Защото бонбоните ще имат красив вид, ще са гладки, шоколадът ще е стабилен и ще може да се съхранява на стайна температура без да се топи. Темперирането изисква прецизност и термометър. Професионалистите го загряват до 45 градуса, след което охлаждат до 28 градуса върху мраморен плот, като непрекъснато движат шоколада с шпатула, след което отново загряват до 31 градуса. Не всеки от нас има мраморен плот и термометър, но можем да се справим и в домашни условия.

Най-лесният начин за темпериране на шоколад в домашни условия е като се разтопи 2/3 от шоколада,  останалото количество се добавя към него и се разбърква до пълна хомогенност и гладкост на сместа. Може да разтопите шоколада на водна баня (трябва да внимавате да не попадне вода в него) или на най-ниска мощност на микровълновата печка. Изберете метода, който ви е удобен.

Мендиани Френски шоколадови бонбони със сушени плодове и ядки

Продуктите за Френски шоколадови бонбони Мендиани (30 броя):

  • 200 г. шоколад (ползвах калети Callebaut със 70,5% какаова маса)
  • 30 Бадема
  • 30 стафиди
  • 30 лешника
  • 3-4 сушени смокини, нарязани на малки парченца

Приготвянето:

Подгответе две тави като ги застелите с хартия за печене. Разтопете 140 грама от шоколада и добавете към него останалите 60 грама. Разбъркайте докато стане хомогенна, лъскава смес.

С помощта на супена лъжица оформете дискове върху хартията.

Мендиани Коледни шоколадови бонбони със сушени плодове и ядки

Украсете всеки бонбон с парченце сушена смокиня, бадем, лешник и стафида.

Оставете готовите бонбони да се охладят на стайна температура докато шоколада се втърди.

Съхранявайте на хладно, сухо място, в съд с хартия за печене между слоевете.

Коментари:

* Въпреки, че звучи сложно, приготвянето на френски шоколадови бонбони мендиани отнема 30-ина минути.

* Подгответе ядките и сушените плодове в купички, така че да са ви под ръка. Не е добра идея да оформите бонбоните и да тръгнете да търсите къде сте прибрали стафидите. Имайте предвид, че шоколадът се втърдява и няма да ви чака.

* За да оформите мендиантите може да използвате лъжица или да прехвърлите разтопения шоколад в пош с който да оформите кръгли дискове върху пергамента.

* Мендианите са с диаметър около 3 сантиметра. Може да ги направите и по-големи, но не прекалявайте.

* Комбинирайте сушени плодове и ядки по ваш вкус. Може да направите различни бонбони, така всеки мендиан ще има свой собствен вкус.

* Най-добре е да оставите бонбоните да се охладят на стайна температура. Ако бързате, изнесете ги на хладно място или сложете в хладилника за около 30 минути.

Френски шоколадови бонбони Мендиани рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 6 332 times, 1 visits today)