Започнах този сметанов хляб за сандвичи или тостерен хляб, ако предпочитате, с идеята да е нещо като бриош, да е мекичък, с аромат на масло и да става на най-вкусните препечени филийки. Разбира се, хлябът е с квас и процесите протичат по-дълго, но хубавото е, че той си втасва, а аз си върша другите задачки. Ако не работите с квас, същата рецепта може да се приготви и с мая.

Голямото предимство на тестата с квас е, че няма как да те изненадат и да втасат за един час, което означава, че спокойно можеш да излезеш, да пиеш едно кафе и да се прибереш след два часа. Е, да, ако се прибереш след 5-6 часа, тестото може и да те изненада, но всички знаем, че времето е въпрос на организация и тя зависи само от нас.

Използвах млечна сметана заради високата масленост, а като цяло съставките са като за козуначено тесто, но без захар. Резултатът е всичко, което очаквах, че и повече! Мек, ароматен хляб, с чудесна вътрешна структура и прекрасен вкус.

За момента е един от любимците ми и със сигурност ще го правя още много пъти. Идеален е не само за сандвичи, но и просто препечен, намазан с масълце.

сметанов хляб за сандвичи

Продуктите за сметанов хляб за сандвичи:

  • 300 г. бяло брашно
  • 110 г. освежен твърд бял квас (левито мадре)
  • 250 мл. млечна сметана 35%
  • 1 яйце
  • 5 г. захар
  • 6 г. сол
  • 30 г. меко масло

тостерен хляб сметанов хляб за сандвичи

Приготвянето:

За приготвянето на този сметанов хляб за сандвичи използвах силно бяло брашно, което получих като подарък от една много специална за мен дама, която ми помагаше при първите стъпки в света на кваса, а и до ден днешен ми помага. Пазех си брашното като малка скъпоценност за да го ползвам за по-специален хляб.

strong white bread flower

Да започна с това, че хлябът може да се приготви в рамките на деня. Тестото е богато и има нужда от време за втасване. При замесване около 8 сутринта, печенето е възможно около 9-10 вечерта, при условие, че квасът е достатъчно силен и околната температура е около 24-25 градуса.

В случай, че искате да забавите процесите, може да сложите тестото (или оформеният хляб) в хладилник, но ще му трябва много повече време за втасване. Всичко е въпрос на лично предпочитание и организация.

Освежете си квас (закваска), с която ще замесите хляба. Предвидете 4-6 часа докато закваската утрои обема си.

Смесете брашното, сметаната, яйцето и захарта в купа и размесете добре. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете настрани за 30-40 минути.

Добавете кваса и размесете добре. Оставете тестото да отпочине за 30 -40 минути.

Добавете солта. Измесете добре. Аз измесвам на ръка по метода Slap and fold в продължение на 10 минути докато получа гладко тесто.

Добавете маслото на части – намазвате ръцете и месите, докато маслото се поеме. Продължавате така докато свърши маслото. Омесеното тесто сложете в леко намазнена купа и покрийте с фолио.

рецепта за тостерен хляб с квас стъпка по стъпка

Направете три разпъвания на тестото през 30 минути. (Stretch and fold).

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 1/2. При мен бяха нужни около 4,5 часа при температура 24 градуса. В зависимост от околната температура, и силата на кваса времето за втасване може да отнеме пет, шест или повече часа. Наблюдавайте го.

Изсипете втасалото тесто върху съвсем леко набрашнен плот, сгънете на плик и обърнете с гладката страна нагоре. Покрийте с кърпа и оставете тестото да отпочине за 30 минути.

Подгответе правоъгълна форма за кекс (терин) като я намажете с олио или облечете с хартия за печене.

оформяне-на-тостерен-хляб

Оформете тестото като внимателно го разпънете на правоъгълник. Прегънете дългата страна към центъра и леко притиснете, по същия начин прегънете и другата страна към центъра и притиснете леко. Прегънете през средата по дължина и притиснете краищата за да оформите „шев“. Внимателно дооформете хляба и го поставете във формата за печене.

сметанов тостерен хляб с квас стъпка по стъпка

Покрийте оформеният хляб с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса докато удвои обема си. При мен отне 4 часа при температура 24 градуса.

Загрейте фурната на 200 градуса.

С мокра четка намажете повърхността на хляба, поръсете сусамово семе и печете 35-40 минути до златисто.

Прехвърлете изпеченият хляб върху решетка докато изстине напълно.

сметанов хляб за сандвичи с квас тостерен хляб

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 7 188 times, 1 visits today)