Рецептата за хляб с печен пипер и сирене ще се хареса на всички любители на червените чушки, както и на тези, които не се страхуват от експерименти. Много съм доволна от хлябчето и със сигурност ще го правя и занапред.

Хлябът с печен пипер, сам по себе си, е с наситен вкус и не ви трябва нищо друго освен една хубава салата, няколко маслинки или някакво мезенце. Както знаете, аз не съм най-големия почитател на чушките като цяло, с изключение на традиционните пълнени с кайма, бюрек, мариновани. Признавам,обаче, че и на мен ми беше интересно да хапвам този хляб не само заради екзотичният му цвят, но и заради комбинацията от ароматите и вкусовете на печени чушки, сирене и чубрица, която е много домашна и много приятна. Според най-изявеният ми домашен дегустатор, вкусът е на хляб, сирене и червен пипер. Значи му е нужно само масълце и нищо повече!

В тази рецепта има няколко променливи, така че, ако решите да я приготвите, ще трябва да се доверявате на очите си и на инстинка си. Аз ще посоча количествата на продуктите, но крайният резултат ще е повлиян от няколко фактора.

Най – трудната част е да се определи точното количество вода, което ще е нужно. На първо място, брашната поемат течностите по различен начин и това не е новина за никого. На второ място са самите печени чушки. Съдържанието на вода в тях е различно и зависи не само от сорта, а и от това дали са оставени да се отцедят, дали за били замразени преди това и т.н. Това не е толкова притеснително, защото винаги може да добавите мъничко вода в зависимост от това как изглежда вашето тесто. Естествено, може да намалите количеството на пюрето от печен пипер и да увеличите водата, да сложите повече сирене или други билки.

Вторият важен момент е да извадите сиренето от саламурата и да го оставите в хладилника върху кухненска хартия за около 24 часа, така че да има време да се отцеди от влагата.

хляб с печен пипер и сирене

Продуктите за хляб с печен пипер и сирене:

  • 60 г. освежен квас 100% хидратация
  • 100 г. вода
  • 140 г. пасиран печен пипер
  • 300 г. брашно
  • 6 г. сол
  • 100 г. сирене
  • Чубрица за поръсване

Приготвянето на хляб с печен пипер и сирене:

В купа смесете пюрето от печения пипер, водата и кваса.

Добавете брашното и размесете докато се получи тесто. Ако се налага, добавете мъничко вода.

Оставете тестото да почива 30 минути, добавете солта и измесете добре.

Омесеното тесто сложете в купа, покрийте с фолио и оставете да почива 45-50 минути.

С помощта на бутилка с накрайник за пръскане навлажнете плота, извадете тестото от купата и започнете да разпъвате като внимавате да не го накъсвате.

Поръсете с натрошеното сирене и чубрицата и сгънете тестото на плик. Върнете го в купата и направете още две разпъвания през 30 минути.

тесто за домашен хляб с квас

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с 50-60%. В зависимост от околната температура, силата на кваса и силата на брашното, времето за втасване може да отнеме четири, пет, шест или повече часа.

Изсипете втасалото тесто върху съвсем леко набрашнен плот, сгънете на плик и обърнете с гладката страна нагоре. Покрийте с кърпа и оставете тестото за 30 минути. През това време то ще се отпусне.

Обърнете тестото с гладката страна към плота и оформете в желаната от вас форма – овална или кръгла.

оформяне и финално втасване

Поръсете съда за втасване (кърпа върху която ще втасва тестото) с царевично, оризово или друго безглутеново брашно. Прехвърлете внимателно хляба в съда за втасване с гладката страна надолу.

Сложете съда за втасване в голям найлонов плик, така че да не опира в тестото и оставете хлябът да втаса отново докато удвои обема си. Може да го приберете в хладилник за бавно втасване, като времето, което ще е нужно ще зависи от температурата на хладилника – 12, 14, 16 или повече часа, но трябва да наблюдавате тестото.

Сложете съда, в който ще печете във фурната и загрейте на максимална мощност. Обичайно домашните фурни загряват до 250 градуса.

хляб с квас преди печене

За да прехвърлите хляба от съда за втасване в нагорещения съд за печене, ще ви трябват хартия за печене и плоска повърхност (тавата от фурната). Поставете хартията за печене върху хляба, сложете отгоре тавата и обърнете. Хлябът ще остане върху хартията за печене.

разрези на тестото преди печене

Направете основен разрез под ъгъл 45 градуса с дълбочина около 7-8 мм. и по желание декоративни разрези с дълбочина 2-3 мм.

С помощта на хартията за печене внимателно прехвърлете хляба в нагорещения съд и сложете капака.

Печете под капак за 18-20 минути. Махнете капака и върнете хляба във фурната. Печете още 18-20 минути на 200 градуса.

Прехвърлете изпечения хляб върху решетка докато изстине напълно.

хляб с печен пипер сирене и чубрица

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 4 154 times, 1 visits today)