Хляб с пюре от лилав морков – една рецепта, която дава възможност да имате интересен хляб с наситен пурпурен цвят.

Цветните хлябове са не само вкусни, но и забавни. Помните ли хляба с печени червени чушки и сирене? Ето още една възможност да се забавлявате докато правите хляб.

Вероятно се питате дали се усеща вкуса на морков? Не, не се усеща. Хлябът не е сладникъв, нито има миризма на морков.

Рецептата за хляб с пюре от лилав морков, както всяка една рецепта, дава възможност да импровизирате, като променяте количеството на моркова и водата. Разбира се, трябва да знаете какво искате да получите като краен резултат – цвят и структура на средата, съответно да добавите повече или по-малко пюре и да коригирате количеството вода.

Няколко думи за водата, в която сте сварили моркова. Аз рядко варя само 1 морков. Обикновено сварявам два-три моркова. Водата става наситено лилава на цвят и аз никога не я изхвърлям, а я ползвам за замесването на хляба. Вие може да ползвате филтрирана или изворна вода.

Продуктите за хляб с пюре от лилав морков:

  • 300 г. брашно (ползвала съм Strong Organic White на Marriage’s с 13.4 протеин)
  • 60 г. сварен лилав морков
  • 170 мл. вода от варенето на моркова
  • 60 г. освежен квас, 100% хидратация
  • 6 г. сол

Забележка: Ако ползвате слабопротеиново брашно, намалете количеството вода с 20-ина милилитра. Ако прецените, че тестото ви има нужда от допълнително вода, може да я добавите заедно със солта.

хляб с пюре от лилав морков стъпка по стъпка

Приготвянето:

Морковът се почиства, нарязва се и се сварява. Пасира се в 170 мл. от водата, в която е варен и пюрето се оставя да се охлади напълно. Може да сварите моркова и 1-2 дни предварително и да съхранявате в хладилника, докато сте готови да замесите хляба. В такъв случай, извадете пюрето предварително, така че да е на стайна температура когато ще замесвате хляба.

Смесете брашното и пюрето от морков и оставете тестото настрани за 30-60 минути.

Добавете кваса и размесете добре. Оставете тестото да почине за 30 минути.

Добавете солта и измесете докато се получи гладко стегнато тесто и имате развит глутен. Когато тестото премине теста с прозореца (window pane test), тестото е измесено и е готово да го прехвърлите в съвсем леко намаслена купа с капак (или купа, която да покриете с найлоново фолио).

Направете три сгъвания на тестото през 30 минути. (Coil folds).

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 50%. В зависимост от околната температура, силата на кваса и силата на брашното, времето за втасване може да отнеме пет, шест или повече часа.

Изсипете втасалото тесто върху съвсем леко набрашнен плот, сгънете на плик и обърнете с гладката страна нагоре. Покрийте с кърпа и оставете тестото за 30 минути. През това време то ще се отпусне.

Обърнете тестото с гладката страна към плота и оформете в желаната от вас форма – овална или кръгла.

Поръсете съда за втасване (кърпа върху която ще втасва тестото) с царевично, оризово или друго безглутеново брашно. Прехвърлете внимателно хляба в съда за втасване с гладката страна надолу.

Сложете съда за втасване в голям найлонов плик, така че да не опира в тестото и оставете хлябът да втаса отново докато удвои обема си. Може да го приберете в хладилник за бавно втасване, като времето, което ще е нужно ще зависи от температурата на хладилника – 10, 12, 14 или повече часа, но трябва да наблюдавате тестото.

Сложете съда, в който ще печете във фурната и загрейте на максимална мощност.

Направете разрез.

Печете под капак за 18-20 минути. Махнете капака и върнете хляба във фурната. Печете още 15-17 минути на 200 градуса.

Прехвърлете изпечения хляб върху решетка докато изстине напълно.

  хляб с пюре от лилав морков рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 1 803 times, 1 visits today)