Цвят от тиква

Изумих близките си вчера като им сготвих паниран цвят от тиква . Някои от вас може и да знаят, че цветовете на тиквата биват мъжки и женски. Аз не знаех. До вчера. Докато си заливах килимите с вода и си правехме аквапарк по селски, дочувам обясненията на майка ми за цъфналите тикви. Кой да ти предполага, че многоуважаваната от нас Госпожа Тиква е такова интересно растение и има женски, че и мъжки цвят. Не че няма логика, но обгърната от градското си невежество и през ум не ми беше минало да поразсъждавам. Женските цветове раждат тиквите, а красавците на снимката са мъжки екземпляри. Познават се по това, че имат дълги тънки дръжки.

Като разбрах, че от тях тикви няма да се родят, съдбата им беше вече решена. Гръмогласно обявих намерението си да ги сготвя, което ми обявление се посрещна с много смях и директно съмнение, придружено с вълни от недоверие от страна на мъжа ми. Вървях край оградата, обирах никому ненужните цветове (ако не бях се намесила щяха да заминат в боклука) и авторитетно обяснявах как още преди години съм гледала по италианските телевизии как хората ги готвят, хапват си ги и щом досега италианците не са се затрили, значи не е толкова страшно!

Речено-сторено!
Ето ги продуктите:
100 гр. сирене
1 яйце
меката част на филийка хляб
1 люта чушка
2-3-4 скилидки чесън
7-8 стръка копър
1-2 яйца за потапяне на пълнените цветове
3-4 с. л. брашно за овалване

От всичко това забърках пълнеж. Ако се чудите хлябът за какво е, ще ви отговоря, че от години слагам по филийка хляб, когато правя пълнеж с яйце и сирене. Трохите уплътняват пълнежа и след това изобщо не се усещат.

пълнен цвят от тиква

Ето ги цветовете. Вече напълнени и в очакване да бъдат поднесени на невярващата ми фамилия.

Докато чакам олиото да се загрее ще ви разходя из градината на майка ми и баща ми, която ние наричаме „ранчо“ :).
IMG 6664

И ето я – Нейно Величество Тиквата! Тази е наистина величествена! Пораснала е повече от метър и е галеницата на фамилията. И сега е чаровница, но всички я чакаме да се сдобие с оранжевото изящество, така присъщо на кралското й потекло!

IMG 6663

дафиново дърво

IMG 6675
IMG 6670
IMG 6672
IMG 6668

Липсват снимки на доматите, патладжаните, краставиците и на знамето, което гордо обявява от асмалъка, че собствениците на „ранчото“ са в резиденцията си, портата е отворена и всеки, дошъл с добри намерения ще бъде сърдечно приет!

Пълнен цвят от тиква рецепта

Връщам се обратно при цветовете от тиква. Овалях в яйце, после в брашно и запържих до златисто. Нащърбеният, очукан стар тиган отдавна е предмет на спорове – да бъде ли изхвърлен или не. Аз продължавам да го защитавам и не давам да се издума да се отървем от него. Много по-атмосферно се готви в него, много по-автентично и как вкусно става храната….. дали заради въздуха, дали заради мястото…. не знам.

Цвят от тиква сирене яйца

Ето ги. Нежни и вкусни. Изядени с удоволствие, възклицания и смях на масата под ябълката. Така ще завърши днешната ми ОДА за Тиквата и нейните цветове. Опитайте, ако някога имате възможност и няма да съжалявате!

Цвят от тиква с пълнеж 001

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 3 971 times, 1 visits today)