Как се прави щрудел с готови кори? Много, много лесно. Сега ябълките са в изобилие. Аз ще ви предложа една идея за щрудел с дюли и ябълки. Дюлите са малко труден плод, заради твърдостта си, но пък печената дюля е много вкусна. За сметка на това, са много ароматни и идеално се съчетават с ябълките.

Една единствена дюля променя вкуса на щрудела, така че ако ви се намира някоя дюля и се чудите какво да я правите – не се колебайте, а я вкарайте в пълнежа на щрудела.

За да се улесним, а и не всички можем да точим, съвсем спокойно можем да си ползваме готови кори. Варианти – много. Може да взимате по две кори, да слагате плънка и да навивате в тавата, или да направите индивидуални щрудели, които са много удобни за поднасяне.

Хубавото на щрудела е, че всякакви ябълки ще влязат в употреба. Леко посгърчени, ударени тук-там, разни дребосъци, които нямат никакъв търговски вид или просто са се позаседели и никой не ги яде.

щрудел-с-дюли

Продуктите за щрудел с дюли и ябълки:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 голяма дюля (2 по-малки)
  • 2-3 ябълки (ако са големи. Ако са по-дребни, сложете 5-6)
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. канела
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • орехи (по желание)
  • 100 гр. разтопено масло

Приготвянето на щрудел с дюли и ябълки:

Започваме с дюлята и ябълките. Ако искате – настържете на рендето. Аз ползвам чопъра, за да ми ги нареже по-бързичко. Към плодовете добавям захарта, канелата и ванилията и оставям за около 45 минути, най-много 1 час да си отпуснат сока.

щрудел-с-дюли-и-ябълки

Доста сок се отделя, но не го хвърляйте в никакъв случай. Отделете го и го ползвайте за сос.  За да оформя отделните щрудели, взимам лист кора, намазвам с масло и сгъвам на две. Намазвам пак и сгъвам още на две.

щрудел-с-готови-кори

Слагам пълнежа в средата, подгъвам краищата и навивам на рулце. Навивам стегнатичко, за да се оформят хубави рулца и пълнежа да стои вътре, без да се разтича навън.

щрудел-с-ябълки-и-дюли

Оформените рулца подреждам върху хартия за печене и намазвам с масло. В стандартен пакет кори са 14-15 листа, а с този начин на прегъване на корите стават сравнително еднакви щруделчета.

как-се-прави-щрудел-с-готови-кори

Печенето. На 160 градуса в предварително загрята фурна за 45-50 минути. Тази температура е сравнително ниска, затова и времето е по-дълго, но така се изпичат и вътрешните кори. При по-висока температура, външните ще се изпекат много бързо, а вътре ще остане сурово.

рецепта-щрудел-с-дюли-и-ябълки

Още докато са горещи, наръсвам щруделите с пудра захар. Две думи за плодовия сок, който се е отделил. Аз го загрявам в тиган и когато започне да завира добавям 2 с. л. ром и 1 ч. л. нишесте, разтворено в малко студена вода. В зависимост от ситуациите сервирам с топъл или студен сос. Може и да не правите сос, а да си изпиете плодовия сок в натурален вид. В него има всичко от полезностите на ябълката и дюлята,  ароматът на ванилията и канелата и сладост от захарта.

 идеи-с-дюли

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Сладкиш с круши и една ябълка

Бърз и лесен ябълков сладкиш

Щрудел с готови кори за баница

Бърз и лесен ябълков кекс

Ябълков пай

Ябълков кекс с масло

Ябълкова торта с карамелен сос

Ябълково – чийзкейково брауни

10 идеи за кекс – бързо, лесно и много вкусно

Хулигански ябълков сладкиш

Печени дюли с мед и орехи

Шоколадов крамбъл с круши и ябълки

(Visited 25 295 times, 1 visits today)