Рецепта с четири-пет съставки, но събрала леки и ефирни вкусове с аромат на идващо лято. Ягодово сорбе! По-точно ягодово сорбе с банани. Да започнем с въпроса „Що е то сорбе?“

Много информация, но не съвсем точна. Тук-там ще прочетете, че сорбе и шербет са eдно и също, на други места ще прочетете, че са коренно различни, както по съдържание на съставките, така и по плътност – едното е напитка, другото е замразено плодово пюре или плодов сок… Произхода на сорбето и проследяването на произхода му в турската и арабската кухня оставям на вас. Дали Нерон е измислил сорбето, дали Катерина Медичи го е пренесла във Франция… това дори няма значение.  Наскоро прочетох, че сорбето е плодов сладолед, но не съм съвсем съгласна. Сладолетите са на основата на млечни продукти, докато при сорбето те отсъстват.

Рецептата стои и чака от доста време, докато станат ягодите в градината на майка ми. Истински ягоди, с истински аромат на градина, пръст и слънце. Адаптирах си я от тук, но ползвах пресни ягоди.

рецепта-ягодово-сорбе-с-банани

Продуктите:

  • 500 гр. пресни ягоди
  • 150 гр. захар
  • 2 банана
  • сок от половин лайм (или лимон)
  • 50 мл. вино Марсала
  • щипка сол

За да приготвите ягодово сорбе ви трябват десет минути и повечко търпение, докато замръзне. Захарта може да се замени с мед, но вкуса ще е малко по-различен. Ако предпочитате по-сладки десерти, добавете захар по свой вкус. Аз предпочитам зелените лимони заради свежия им аромат, който идеално пасва и на ягодите и на бананите, но и обикновен жълт лимон ще придаде приятна цитрусова нотка, така че ползвайте, каквото имате налично. Алкохолът може да замените с друг, който обичате или да не сложите изобщо.

идеи-с-ягоди-ягодово-сорбе-с-банани

Приготвянето:

Почистените и измити ягоди посипах със захар и оставих да престоят около 3 часа, докато пуснат сок и захарта се стопи. Пасирах ги и прецедих пюрето през тензух, за да няма семчици и ягодовото пюре да е идеално гладко. Към прецеденото пюре добавих останалите съставки и отново пасирах докато сместта се обедини и стане гладка. Прехвърлих в кутия и оставих да пренощува във фризера.

Добре е да имате предвид, че капакът на кутията трябва да се затваря плътно, за да се избегне проникването на влага и да се образуват кристали. Ако направите по-голяма доза, разпределете в по-малки кутии, така че да избегнете излишното отваряне и затваряне, което пак води до проникване на допълнителна влага. Сорбето замръзва доста силно и има нужда от 15-ина минути извън фризера преди да бъде поднесено.

Това е… отне ми повече време за писане, отколкото да приготвя това ягодово сорбе.

ягодово-сорбе-рецепта

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 3 709 times, 1 visits today)