Ягодов терин с бишкоти, сметана и маскарпоне – чудесно и лесно, приготвен на практика от остатъци. Знаете как става понякога – върти ти се някаква идея в главата, мързи те да отидеш до магазина и като отвориш шкафа – обираш каквото има, слагаш си мислещата шапка и правиш сладкиш!

Харесвам такива импровизации, защото са вкусни, лесни за изпълнение и ми дават възможност да поразчистя „сладкия шкаф“. Всъщност, Русев небрежно подметна – „Защо не направиш един малък чийзкейк?“ Защо пък да не направя, наистина… Нооо, в шкафа има бишкоти, в хладилника кутийка с маскарпоне, купена преди доста време, една сметана, която не помня защо купих, а и напоследък печените чийзкейкове се радват на по-голямо внимание у нас, отколкото тези без печене.

Ако трябва да съм напълно честна, много ми се искаше да направя нещо набързо и да си гледам другите задачки, тоест – да не е връткаво, да не пека, да не меся – е, не точно да претупам нещата, но вложените усилия да са в рамките на допустимия минимум. Както знаете, креместите сладкиши у нас се харесват, а добавката на бишкоти и ягоди дава плътност и свежест, така че сладкишът сам си се оформи в главата ми.

Защо терин? Можех ли да го приготвя и в кръгла форма и да прилича на свежа пролетна торта? Можех, но вдъхновението (както знаете, то е своенравно нещо и трудно за командване) реши, че този път сладкишът трябва да е под формата на терин. Мисля, че добре му се получи идеята на това упорито и инатливо вдъхновение. Често ми се иска да ме спохожда някое кротко, обичливо и изпълнително вдъхновение, но не би – при мен винаги се озовават диви и вихрещи се представители на този вид!

Продуктите за ягодов терин с бишкоти:

  • 400 г. ягоди
  • 30 броя бишкоти „Савоярди“
  • 250 г. маскарпоне
  • 400 г. завасена сметана
  • 150 г. пудра захар
  • 1 с. л. ванилов екстракт (ванилова захар)
  • 7 г. желатин, разтворен в 50 мл. студена вода
  • 150 мл. прясно мляко за потапяне на бишкотите

Приготвяне:

Облечете формата за терин с фолио за свежо съхранение. Изрежете 20 бр. бишкоти така че да стигат до ръба на формата. Отделете 4-5 ягоди за украса, а останалите нарежете на малки парченца.

Топнете всяка бишкота в прясно мляко за секунда, не бива да се накисват, и подредете във формата.

Разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и добавете заквасената сметана и ваниловия есктракт. Нужна е само лъжица, а не миксер.

сладкиш с ягоди и бишкоти стъпка по стъпка

След като желатинът набъбне, разтопете на водна баня и добавете към сметаната и маскарпонето. Разбъркайте и добавете ягодите.

Излейте сместа във формата. По желание, може да излеете половината смес, да подредите изрязаните парченца от бишкотите и да ги покриете с останалата половина от сместа.

Покрийте с останалите бишкоти, които ще са „основата“ на ягодовия терин след като го обърнете.

Завийте стърчащите краища на фолиото върху сладкиша и приберете за една нощ в хладилник.

Обърнете вашия ягодов терин в подходящ съд. Украсете с ягоди и листа мента преди сервиране.

ягодов терин с бишкоти маскарпоне

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 14 451 times, 10 visits today)