Името на емпанадите – Емпанадиляс идва от глагола empanar (загъвам в хляб). Дали са с португалски, испански или аржентински произход – това всъщност е без значение. Смята се, че са измислени в областта Галиция, но може да намерите източници, които да твърдят, че са национално аржентинско ястие или пък испанско. Аз до Аржентина едва ли ще отида, но пък ги хапнах в Испания и по важното – имам ги в книжката, за която вече ви споменах.

Испанската ми готварска книга

Емпанадата може да е пържена или печена. Може да е с обикновено или царевично тесто, но почти винаги е във формата на полумесец. Що се отнася до пълнежа – е, там вече е въпрос на вкус, творчество и фантазия. Дали ще е пиле, риба, месо, зеленчуци – каквото ви обича душата! Малките емпанади (Empanadillas), които могат да се хапнат на две хапки влизат в категорията „Tapas“ – нещо, което да похапнем с чаша вино преди или след основното ястие. Днес, в моята кухня, са приготвени за следобедно закуско-похапване.

Никак не е трудно да се направят, още повече, че аз си подготвих тестото и съставките на плънката, оставих ги в хладилника и след няколко часа само загънах емпанадките и изпекох.

Ето продуктите за Емпанадиляс:
За тестото:
500 гр. брашно
200 гр. масло
1 ч. л. сол
1 яйце
150 мл. студена вода
За плънката:
2 сварени картофа, намачкани с вилица
2 варени яйца, нарязани на кубчета
50 гр. чоризо
4-5 пера зелен лук
1 яйце
сол, пипер и подправки на вкус

Омесеното тесто, завито във фолио престоя в хладилника доста повече от обичайният половин час. Нищо му няма, тъкмо добре се беше стегнало.

тесто за емпанадиляс

Продължавам да нямам ринг и затова все още си режа с чаша. Любителска история :).

Оформяне на емпанадиляс

Плънката разделих на две заради щерката, тъй като чорисото ми е леко лютичко и едната част от пълнежа остана безмесна.

Емпанадиляс с пълнеж

Минавах с водичка по краищата на кръгчетата, за да прилепнат по-добре и притисках с вилицата. Преди да ги пъхна във фурната намазах с жълтък.

Емпанадиляс преди печене

Пекох 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Изпечени емпанадиляс

Ето ги и испанските им посестрими, които опитах и ми послужиха за вдъхновение. Е да, магазински са, не са домашни, но пак си бяха вкусни.

Empanadillas de chorizo (Емпанадиляс с чоризо) в Барселона

Сега вече мога доволно да си налея чаша вино, да затворя очи и да си мисля, че съм в Испания. Опитайте и вие!

Емпанадиляс с пълнеж от чоризо
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 5 179 times, 1 visits today)