Бавно печено агнешко бутче – крехко и сочно месо в собствен сос, овкусено от подправките без допълнителна вода, мазнина или каквото и да е, а на всичкото отгоре – не се налага да миете тавата! Какво по-хубаво и лесно от това!

Когато става въпрос за печено агнешко за Гергьовден или Великден, аз съм почитател на традиционните подправки и бавното готвене на ниска температура.

В тази рецепта няма да видите новаторство, екзотични техники или съставки, а един малко по-различен начин на печене на месото, ако щете, наречете го техника, която ще ви спести време и усилия, а крайният резултат е фантастичен!

Не си приписвам авторство на идеята за печене на месото по този начин, видях я преди много време по телевизията, но така и не се наканих да я приложа на практика. Сега вече, след като лично съм пробвала идеята, мога да я предложа и на вас защото е чаровно семпла, ефективна, спестява време и миене на тави.

Без повече приказки ето продуктите за бавно печено агнешко бутче:

  • агнешко бутче, около 2 кг.
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • гьозум (джоджен)
  • чубрица
  • хартия за печене и алуминиево фолио за завиване на месото.

бавно печено агнешко бутче в собствен сос

Приготвянето на бавно печено агнешко бутче:

Месото се измива добре и се подсушава с кухненска кърпа или хартия. Ако е много мазно, почистете част от мазнините, по ваша преценка, но не забравяйте, че те допринасят месото да остане сочно и вкусно по време на печенето.

Отрежете два големи листа хартия за печене и кръстосайте един върху друг, така че да може да се завие месото плътно. Поставете месото в центъра на хартията и овкусете с подправките. Не съм посочила количества, но ориентировъчно ви трябват по 1-2 чаени лъжици. Втрийте подправките от всички страни и завийте месото с хартията.

Откъснете два големи листа алуминиево фолио, кръстосайте ги, поставете пакета с месото в центъра и завийте плътно. Поставете завитото месо в тава без да наливате течност.

бавно печено агнешко бутче с подправки в хартия за печене

Печенето: 45 минути на 200 градуса (без вентилатор) след което температурата се намалява на 160 – 170 градуса (без вентилатор) и месото се пече още 2,5 часа. Още след първия час ще усетите ароматите, които се разнасят от печката.

Когато извадите месото от фурната, тавата е на практика чиста и суха. Всички месни сокове, които са се отделили по време на печенето са вътре в пакета. Оставете го да отпочине за 15-ина минути и отворете с помощта на ножица. Може да го сервирате като отворите и прегънете краищата на пакета и се образува нещо като легло или бавно и внимателно да прехвърлите в сервирна чиния. Имайте предвид, че ще има сос от печенето, тоест ще ви трябва плато с подходяща дълбочина. Месото е изключително сочно и крехко, овкусено от подправките… няма да казвам нищо повече, просто опитайте този начин на печене.

бавно печено агнешко бутче на фурна в хартия за печене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 39 026 times, 1 visits today)