Вкусни, хрупкави картофи на фурна, които изглеждат като пържени, но всъщност са печени и са идеалната компания на чаша бира, на пържолки, на шишчета, филенца, кюфтенца и мезенца и от доста време са любимият начин за приготвяне на картофи в нашето семейство. Предимството е, че се приготвят с много малко мазнина, така че можем да ги сложим в графата „здравословно“.

Аз не съм от майките, които забраняват каквито и да е храни. Не забранявам пържени картофи или пилешки пръчици, а тези от вас, които следят рецептите ми са наясно, че у нас се хапват и кексове, и сладкиши, десерти, бисквити, тестени закуски и категорично подкрепям мнението, че всичко е полезно, ако е с мярка.

Обикновено картофите никога не са еднакви по размер, освен ако не сте си ги подбрали внимателно и педантично още в магазина. Никога не съм го правила и надали някога в живота си ще подбирам картофите така че да изглеждат като клонинги. В случай, че имате сравнително еднакви по големина картофи, може прилежно да ги нарежете на полумесеци, но у нас се режат на тънки ленти, като единственото за което внимавам е да са горе-долу с еднаква дебелина.

Рецептата е пределно лесна и всеки начинаещ ще се справи с нея, резултатът е достатъчно добър, усилията и времето за подготовка – на практика нулеви, а продуктите са налични винаги и по всяко време, във всяка кухня.

Всеки може да импровизира с подправките – да добави къри, сух лук, риган, босилек, мащерка, чубрица – това, което семейството ви обича.

Продуктите за хрупкави картофи на фурна:

  • 600-700 г. картофи
  • сол
  • черен пипер
  • чесън на прах
  • 3-4 с. л. олио

Приготвянето на хрупкави картофи на фурна:

Фурната се загрява на 200 градуса (без вентилатор). Тавата на фурната се застила с хартия за печене.

Картофите се обелват, измиват се и се нарязват, така че да са със сравнително еднаква дебелина.

Овкусяват се със сол, черен пипер и чесън на прах. Добавя се олиото и картофите се разбъркват с ръце. Може да ползвате купа или да овкусите картофите направо върху хартията, с която сте постелили тавата (аз правя точно това, все пак – една купа по-малко за миене). Разпределят се в тавата, така че да са на един ред. Не ги натрупвайте, не защото няма да се сготвят, но няма да се получи хрупкавият ефект.

Печенето – в предварително загрятата фурна за 45-50 минути. Поглеждайте ги от време на време. Във вашата фурна може да е нужно малко повече или по-малко време.

Сервирайте ги топли с млечно чеснов сос или като гарнитура.

вкусни картофи на фурна

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 105 098 times, 1 visits today)