Да се направи пухкав омлет не е трудно. Трябва обаче, някой да ви каже едни малки номера, които да ви улеснят живота и да си похапвате мек, лек и въздушен омлет. Естествено, че когато няма друго ядене – яйцата са първият и най-популярен избор. Същото важи и когато зверски ви мързи да направите нещо друго.

Моите мънички тайни за добър омлет са две. Първата е – водата и втората солта. За всяко яйце добавям по една супена лъжица студена вода. А сол НЕ слагам. Посоляването на омлета става след като е почти готов. Хайде сега – давайте да направим един най-обикновен омлет и стига само сме приказвали. Ще ви трябват:

2 -3 яйца
3 с. л. студена вода
4-5 с. л. олио (масло, ако има)
щипка сол (други подправки, ако обичате – чубрица, черен пипер)
Плънка – за да е по-лесно, нека да започнем с плънка от сирене. Ако искате – нарежете кашкавал, колбас, половин глава лук – каквото намерите из хладилника.

Сложете олиото (маслото) да загрява на котлона. Въобще да не ви минава през ума да прескочите до компа, че преди две седмица съседката ми ей така – сложила олиото на котлона и прескочила до компа. След което половината квартал звъня на 112, довтасаха пожарна, линейка, събра се един народ зяпачи… и оттогава жената е в ремонт. Да не сте мръднали от кухнята!!! Омлета ще е готов за 5 минути, а интернета няма да се помръдне – все ще си е там. Обаче, ако подпалите кухнята, ще сте наказани до края на живота ви!

Така. След като разбрахте, че НИКОГА не трябва да оставяте олио(масло) на котлона без надзор, чупнете яйцата в една купичка. За момичетата – 2 яйца. За момчетата… или 3 яйца или направо два омлета с по 2 яйца. Разбийте ги с вилица, но кротко, не чак да станат на пяна, добавете водата и разбъркайте още малко, колкото да се смесят.

За да разберете дали олиото е загряло има няколко лесни начина. Първият е – ако пуши. Тогава е МНОГО загряло. Това, да се надяваме, никога няма да ви се случи. За да проверите дали е готово за пържене – прекарайте леко длан над повърхността – трябва да усетите топлина. Може да пуснете и хапка хляб и ако започне да се пържи – значи можем да слагаме яйцата.

Сипваме яйцата наведнъж в центъра на тигана. Те сами ще се разпределят. Пържете около 1 минута и съвсем малко намалете котлона (това ще рече, че ако котлона на печката е с 9 степени, омлета ще го пържим на 6-та, най-много на 7-ма). Посолете мъъъъъничко, защото сиренето, кашкавала, саламчето също имат сол. Върху едната половина от омлета намятайте каквато плънка сте си приготвили. Другата половина я оставяме свободна, за да можем да я прегънем.

IMG_8170

Когато омлетчето „подсъхне“ взимате някой от ей тези кухненски помощници (с тях става най-лесно и най-ефективно) и го сгъвате на две. Да „подсъхне“ означава да не са течни яйцата от горната страна. Долната е ясна – тя е в контакт с горещата мазнинка и си се пържи. Изключвате котлона, прехвърляте омлета в чиния и хапвате докато е топъл!

Обещавам ви, че времето за което ще приготвите въпросния омлет е по-малко от времето, което ви трябва да прочетете всичките тия упътвания!

как се прави пухкав омлет рецепта за омлет

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 113 143 times, 1 visits today)