Бързите манджи са спасение за всяка една от нас, работещите и вечно заети майки и тази картофена запеканка с колбас, както и всевъзможните й вариации често са част от менюто.

В случай, че сте от типа грижовни мами, които правят магически неща и успяват да сервират топла вечеря на семейството след като са се прибрали от работа, пътем са минали през супермаркета и в движение са проверили домашните на децата, ще дойда на курс по практическа магия при вас.

Не знам дали сте обръщали внимание, но много често забелязвам жени, които мъкнат пазарски чанти и по странен начин изграждат образ на обикновената българска жена, която ако някога бъде увековечена с паметник, сигурно в двете й ръце ще има торби с покупки. И нямам предвид елегантни пликове от някой марков магазин в мол. Преди дни видях една съседка да мъкне две такива възтежички торби, че и връзка праз стискаше под мишницата – еманация на българската еманципация!

картофена-запеканка-рецепта

Хубавото на тия запеканки е, че всички съставки могат да се подготвят предварително, да се сглобят за 5 минути и след 20-ина минути във фурната са готови за поднасяне.

В днешната рецепта за картофена запеканка с колбас, продуктите са съвсем прости, почти винаги са налични, или пък са лесни за набавяне.

  • 3-4 картофа
  • някакъв колбас, какъвто има из хладилника
  • кашкавал за поръсване
  • сос Бешамел (масло + брашно + студено прясно мляко за разреждане.)

Ще започна с основното – картофите. Обелени, сварени, те са основата на ястието. Може да се сварят дори от предната вечер.

Сосът Бешамел  е бърз, лесен за приготвяне и също може да бъде приготвен предварително.

Накрая, ако няма никакво колбасче в хладилника, прпибирайки се от работа, купувате нещичко. Смесвате картофите, саламчетата, заливате със соса и за финал, наръсвате кашкавал.

Запичам във фурната за 20-ина минути на 200 градуса. Най-горещо препрепоръчвам да се яде топло. Кашкавалът се точи на конци, картофите и сосът са просто чудесни, а наличието на някое мръвче в чинията слага кулинарната точка!

запеканка-с-картофи-и-колбас

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 32 876 times, 2 visits today)