Тези козуначени коминчета в различните държави са познати с различни имена – Trdelník в Чехия, Kürtőskalács (Кюртош колач) в Унгария, Baumstriezel в Германия, но за мен винаги ще са свързани с Прага. Може би защото там ги опитах за пръв път, след като изкачих 2-3 кули, а аз съм пословична с ужаса, който изпитвам от високо. Та като се видях отново на твърда земя, пред погледа ми попадна ей това китно местенце, и както бях поразлюляна и ръцете и краката ми още трепереха, на секундата си закупих козуначени коминчета, поседнах като бял човек на едно бордюрче и си ги похапнах сладко-сладко. Аз, уж, сладко не обичам, но и по кули не се катеря всеки ден.

Prague Trdelnik

След години тези козуначени коминчета се появиха и по нашите земи. Сигурно сте виждали специалните пещи и валяци, на които се пекат, и поне от интерес сте спирали да погледнете, ако сте успели да устоите на аромата, който се носи. Когато се приготвят в тези специални фурни, коминчетата се изпичат и още горещи се овалват в захар и канела, цветни пръчици, ядки, кокос – има различни видове.

Като всяка рецепта, която се среща в няколко страни, въпросът за произхода, оригиналната рецепта, предназначението и каквото още се сетите, е забулен в митове, легенди, традициите на съответните народи, празниците му и прочие. Има много информация и, ако ви се чете, ще намерите доста интересни неща.

Мисълта да приготвя козуначени коминчета в домашни условия ме занимава още от времето, когато правих каноли от бутер тесто. Ето, дойде им времето, а и като видях как свършиха за рекордно време, съжалих, че не направих повече, а разпределих една доза козуначено тесто за различни видове вкусотии.

козуначени коминчета трдло трделник

Продуктите за козуначени коминчета:

  • 2 яйца
  • 150 мл. прясно мляко
  • 70 г. захар
  • 20 г. мая от кубче ( 7 г. суха мая)
  • 3 с. л. разтопено масло + 1 за доомесване
  • около 500 гр. брашно
  • настъргана кора от половин лимон (по желание)
  • 1 с. л. ванилов екстракт
 За намазване
  •  1 белтък
  • захар, натрошени филирани бадеми, смлени орехи за поръсване

рецепта за козуначени коминчета

Приготвянето на козуначени коминчета:

Ще ви трябват хартиени ролки от домакинска хартия, домакинско фолио, дори от тоалетна хартия, обвити в алуминиево фолио. Може да си направите ролчици и от картон и да ги обвиете с фолио.

За моите козуначени коминчета замесих обикновено козуначено тесто.

Маята се разтваря в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавя се 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се настрани докато се захване и шупне. Останалата захар се разтваря в млякото, добавят се маслото и яйцата и се разбърква.

Насипва се брашно, в което се добавят ванилията и лимоновата кора и се прави кладенче. Първо се сипва шупналата мая, след това останалото и се замесва гладко тесто. Не за пръв път казвам, че е много трудно да се даде точно количество на брашното. То ще варира заради размера на яйцата, но целта е да се замеси меко, нелепнещо тесто. Останалата 1 с. л. масло добавям като си топвам ръцете и тестото се меси, докато я поеме. Количеството не е голямо и мазнината се усвоява сравнително бързо.

Тестото трябва да втаса докато удвои обема си, а времето за втасване зависи от околната температура и количеството – около час и половина до два. След като е втасало, съвсем леко се премесва върху набрашнен плот и се разделя на части.
козуначени коминчета
Върху леко набрашнен плот се разточва правоъгълник и се нарязват ленти с ширина 1 см и дължина около 30. Повърхността на ролките се намазва съвсем леко с олио, за да може лесно да се извадят козуначените коминчета след печенето. Лентите се навиват около ролките спираловидно, с леко застъпване. След това коминчетата леко се притискат, за да прилепнат местата на застъпване. Виждате, че може да експериментирате с дължината и да си направите коминчета с каквато си искате дължина.
как се правят козуначени коминчета рецепта
Навитите козуначени коминчета се оставят за около 30-40 минути на стайна температура да втасват, намазват се с белтък, овалват се в захар или натрошени ядки и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за около 13-15 минути. Внимателно се изваждат от ролките докато са топли.
козуначени коминчета козуначено тесто

Дозата на тестото е голяма, ще ви стигне за един голям козунак и около 20 козуначени коминчета, в зависимост от големината им, така че може да направите няколко неща – козуначени кифлички, руло, малък козунак – вие си решете, или просто направете половин доза тесто.

Както виждате на снимките, аз ползвах дълги ролки, които подпрях напречно за да получа идеално кръгли коминчета. На половината от времето за печене ги обърнах, за да са еднакво изпечени от двете страни. Ако не успеете да намерите подходяща тава, на която да подпрете ролките, подредете в тава върху хартия за печене. Оставете достатъчно разстояние между отделните коминчета, защото се надуват при печене.

Може да намажете само с разбито яйце, а след като извадите от фурната да намажете със захарен сироп и веднага да оваляте в захар или ядки, или захар ароматизирана с канела и ванилия.

козуначени коминчета с крем рецепта

Може да ги напълните с крем и да сервирате като десерт, вместо традиционния козунак. След като са напълно изстинали, могат да се замразят и да се съхраняват във фризер. Вакуумирайте торбичката в която ги замразявате, за да не прониква влага.

козуначени коминчета идеи с козуначено тесто

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 52 721 times, 5 visits today)