Мариновани печени чушки с чесън по рецепта на мама! Знаете, че съм капризна на чушките. Ям ги само по три-четири начина, а този е един от тях. Мама ги прави всяка година, за нас, за брат ми, но тази година овършах градината, избрах си нааааай-дебелите чушки и си направихме цяла доза само за нас. Егоистично, ама през зимата като отворя едно бурканче, като притуря бучка сирене – стой та гледай!

Рецептата за мариновани печени чушки с чесън е елементарна, на практика това си е салата с печени червени чушки, и всеки може да я донагласи според собствения си вкус. Дали ще добавите пет грама сол или 10 милилитра оцет допълнително – това няма да се отрази на вкуса. Ако разровите тефтерите на майките, няма начин да не откриете тази рецепта. В тефтера на моята майка пише, че се слага олио, но ние не го слагаме, защото при по-дълго съхраняване се появява тежка миризма на огранивено.

Факт е, че рецептата за мариновани печени чушки с чесън си иска време. Време за печене на чушките, време да поизстинат, да се обелят, да се поизцедят, да се овкусят…. но си заслужава. Аз не правя много зимнини, нито сладка и компоти, но на тези мариновани чушки държа и ето рецептата.

Сега – по рецепта чушките са 120 броя. Веднага възниква въпроса – колко килограма е това? Претеглени сурови излизат между 12-14 кг, в зависимост от големината на чушките. Аз си приготвих доза от 100 чушки, които тежаха 12 кг. Пропорционално може да увеличите/намалите количествата за половин или четвърт доза. От 100-те чушки излязоха точно 15 бурканчета, но пак – бройката на бурканчетата ще зависи от големината на чушките, а и на самите бурканчета 🙂 .

Мариновани печени чушки с чесън салата с печени

Продукти:

  • 100 чушки (около 12 кг. сурови)
  • 4-5 едри глави чесън
  • голяма връзка магданоз
  • 200 мл. оцет
  • 200 г. захар
  • 100 г. сол
  • 40-50 зърна черен пипер

Приготвянето на мариновани печени чушки с чесън:

Чушките се почистват от семената и се изпичат. Слагат се в тенджера с капак да се задушат и след като поизстинат се белят от люспите.

Почистените чушки се оставят за около час да се отцедят и се прехвърлят в дълбока тава, тенджера, леген… каквото имате.

Мариновани печени чушки с чесън рецепта за марината

Добавят се чесъна, нарязан на филийки, нарязания магданоз, солта, оцета, захарта и зърната черен пипер. Разбърква се внимателно за да не се разкъсват чушките (аз ръзбърквам с ръце) и се оставят поне за час да се овкусят. През това време се разбъркват още 2-3 пъти. Преди да подредите в буркани опитайте на вкус и ако се налага добавете сол. Това е само като вметка, понеже наскоро ми се случи да ползвам сол, която никак не солеше.

Мариновани печени чушки с чесън рецепта салата с печени чушки червена капия

Чушките се разпределят в буркани до ръбчето и се долива от останалата марината. Затварят се с капачки (мъжка работа) и се заваряват – след като водата заври – 5 минути. Обръщат се с капачката надолу и след като бурканчетата изстинат се прибират да чакат ред за зимата.

Маринована червена капия с чесън червени чушки с чесън

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 34 695 times, 1 visits today)