Маринован чернокоп и маринован сафрид по традиция се прави от мъжката половина на клана Русеви – свекър ми или мъж ми. Те, като запалени рибари, си ги ловят, чистят, мариноват, така че моята роля ще е да предам опита им. Тъй като ползваме една и съща рецепта за двата вида риби, а на снимките е чернокоп, ще пиша „чернокоп“, а вие ще си знаете, че по същия начин може да се маринова и сафрид.

За разлика от рецептата за маринован паламуд, в тази рецепта рибата престоява и в оцет, което прави месото по-стегнато, но пък за по-малките рибни „сортове“, това е важно.

В тази рецепта няма много точни мерки и теглилки, защото като всяка подобна рецепта „на око“ е най-точната мярка, особено когато става въпрос за мариноване на риба в домашни условия.

Може да мариновате един килограм чернокоп, може да мариновате и 400 грама, просто за да опитате. В зависимост от количеството риба, с което разполагате, ще прецените и колко самамура, оцет и подправки са ви нужни.

Продуктите за маринован чернокоп:

  • чернокоп (сафрид)
  • морска сол
  • оцет
  • дафинови листа
  • 3-4 зърна бахар
  • 20-ина зърна черен пипер
  • олио

как се прави маринован чернокоп

Приготвянето на маринован чернокоп:

Чернокопът се почиства от вътрешностите. Главата се премахва.

Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхостта, тоест да се показва колкото 50 стотинки. Ако яйцето не изплува – добавя се още сол.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с чиния, за да е сигурно, че рибата е покрита със саламура.

След престоя в саламурата, чернокопът се отцежда в гевгир.

В тенджера се смесват оцет и вода в съотношение 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се слага на котлона. В момента в който сместа заври се дърпа от котлона, слага се капак  и се оставя да изстине напълно. Препоръчително е да се ползва светъл оцет – ябълков оцет, например, защото от винения рибата потъмнява.
Коментар: За тези, които предпочитат маринованата риба по-стегната и по-подкиселена, може да се увеличи количеството на оцета в сместа оцет и вода до съотношение 2:1.

След като сместа вода-оцет е напълно изстинала, с нея се залива рибата, притиска се с чиния и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа. По желание може да се отстрани кожата и да се филетира рибата като се отстрани централната кост.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб за минутка. Оставя се да изстине напълно. Рибата се подрежда в кутии с плътно затварящ се капак или буркани и се залива с олиото. Между слоевете риба се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер.

рецепта за маринован чернокоп маринован сафрид

За олиото написах и в рецептата за маринован паламуд, но ще се повторя. Може да топвате всяка рибка в олио и тогава да подреждате в кутията или да сложите всички риби в олиото и след това да се подреждат. Целта е да сме сигурни, че всяка рибка е покрита с олио. Който и начин да изберете, след като кутиите са напълнени, на следващия ден проверете дали не се налага да допълните с олио, ако то се е наместило в кухините между отделните риби.

Кутиите (бурканите) с маринован чернокоп се прибират в хладилник. Рибата трябва да узрее за 4-5 дни, но сме я хапвали и след третия. В хладилник издържа около 2 месеца.

Кожата и централната кост може да се почистят и преди да се сервира. Кожата се обелва много лесно, а с помощта на остър нож се отделят и филетата.

Най-добри приятели на маринования чернокоп, маринования сафрид и като цяло на маринованите риби са лука и лимона. Филенцата се подреждат прегледно, добавят се червен лук (или обикновен стар лук, или пресен лук, ако има), малко лимонче, по желание може лекичко да се ръсне лют пипер на люспи, филийки хляб и питие – кой каквото обича – узо, ракийка, водка – мезето вече го имате!

маринован чернокоп маринован сафрид рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Бърза маринована хамсия

Маринован паламуд

Маринована сардина

Мариновано сирене

Рибен салам от скумрия

Домашна паприкована сланина

Домашно мезе от свински врат

Желиран свински език

Пастърма

Пастърма от пилешко филе

(Visited 66 870 times, 1 visits today)