Пресни картофи с копър и чесън на фурна – любими на малки и големи, подходящи за гарнитура на кюфтета, шишчета, пържолки и всякакви печени месца, но това е едно от малкото безмесни ястия, които се приемат без възражения дори и при липсата на мръвчици около тях.

Рецептата за пресни картофи с копър и чесън на фурна е съвсем лесна и всеки един начинаещ готвач ще се справи с нея безпроблемно. Сега, в началото на лятото, пресните картофки са в сезон, но рецептата може да се изпълни и със стари картофи. Пак ще е вкусно.

Аз предпочитам да приготвям пресните картофи на фурна с масло. Вие може да замените със зехтин или слънчогледово олио, но комбинацията от ароматите на масло, чесън и копър е наистина неустоима.

За разлика от хрупкавите картофи на фурна, където ползвам чесън на прах, в тази рецепта ползвам чесън на скилидки, които пресовам и добавям към вече изпечените картофи. Пресният копър е задължителен, но се е случвало да ползвам и замразен.

пресни картофи с копър и чесън на фурна

Продуктите за пресни картофи с копър и чесън на фурна:

  • 1 кг. пресни картофи
  • 50 г. масло (олио или зехтин, ако постите)
  • 100 мл. вода
  • 4-5 скилидки чесън
  • половин (или цяла) връзка копър
  • сол и черен пипер

Приготвяне:

Пресните картофи се почистват, измиват се добре под течаща вода без да се белят (ако приготвяте рецептата със стари картофи, трябва да ги обелите).

Ако картофите са дребни, слагат се цели, ако са по-едри, нарязват се на сравнително еднакви парчета. Старайте се картофите да са на един ред в тавата.

Картофите се овкусяват със сол и черен пипер, добавя се маслото на кубчета, водата и тавата се покрива с фолио.

Пресните картофи на фурна се пекат 25-30 минути под фолио в предварително загрята фурна на 190 градуса (без вентилатор), след което фолиото се отстранява и картофите се връщат във фурната до готовност (проверяват се с вилица дали са омекнали).

Добавят се пресованият чесън и ситно нарязаният копър.

Сервирайте веднага с бира или изстудено вино.

печени пресни картофи с копър и чесън

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 154 948 times, 3 visits today)