От всички начини да се сготвят свински вратни пържоли, този е един от най-вкусните и най-бързите. Сосът от тъмна бира прави чудеса с месото и гъбите, а приготвянето отнема 30-40 минути, при това без да се връткате много-много около печката.

Свинската пържола не е трудна за приготвяне и е нещо много вкусно, освен ако не сме се престарали и не сме я направили на подметка. Мъжете, обикновено, са специалисти и правят невероятни пържоли на скара. Моят Половин не е изключение и ако не сте опитали маринатата му за пържоли на скара, непременно пробвайте!

Бързам да уточня, че днес ще става въпрос за тиган и нищо друго! Това е единственият съд, който ще ви трябва. Няма сложни техники, няма висене пред котлона, а крайният резултат е много, много добър!

Главен герой в рецептата е, разбира се, пържолата, но важната съставка е тъмната бира, от която се приготвя сос и която ще превърне една обикновена пържола в нещо безкрайно вкусно.

вратни пържоли на тиган с гъби

Продуктите за 4 порции:

  • 4 вратни пържоли с дебелина около 1 сантиметър
  • 350 г. дребни печурки
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 350 мл. тъмна бира
  • 3-4 стръка прясна мащерка
  • сол и черен пипер
  • 30 г. масло
  • 1-2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. царевично нишесте, разтворено в 50 мл. вода, ако е необходимо

Приготвянето:

Почистете месото от костите и овкусете със сол и черен пипер. Не начуквайте месото. Дори да е малко по дебело от 1 см, това не е проблем.

Зехтинът се загрява в тиган и месото се запържва за по минута от двете страни, колкото да се запечата. Пържолите се изваждат и се покриват с фолио.

Гъбите се почистват, а ако са по-големи, се нарязват на едри парчета. Запържват се с маслото и 1 с. л. зехтин в същият тиган, в който е запечатано месото. Трябват им около 7-8 минути, след което се добавят ситно нарязаният лук и чесън. След като лука и чесъна се запържат се налива тъмната бира. Овкусява се със сол и черен пипер и се добавя мащерката.

Сосът се вари 15 минути, месото се връща в тигана заедно със сока, който се е отделил, намалява се температурата на котлона и се слага капак. Пържолите се готвят в соса за 20 минути. Времето е достатъчно, за да се сготви месото и да се сгъсти сосът от бира. Ако прецените, че е твърде рядък, добавете малко от разтвореното във вода нишесте.

свински вратни пържоли на тиган

В случай, че искате да приготвите тези вратни пържоли с бира за повече хора, увеличете продуктите и след като редуцирате соса от тъмна бира, прехвърлете в тавичка, подредете месото отгоре, завийте с фолио и запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Фолиото ще предпази месото от изсушаване и сосът ви няма да изври.

вратни пържоли със сос от тъмна бира

Същата рецепта, този път приготвена със свинско филе и добавка от дребни лукчета.

свинско-филе-с-тъмна-бира

 

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

 

(Visited 15 089 times, 1 visits today)