Банички слънчогледи! Малки, хрупкави, интересни и разбира се, вкусни! Преди време Ваня Джорджевич показа тези банички и ме вкара в кулинарна криза. Бях запленена от идеята, само че за да я реализирам ми трябваше дървена закачалка. Проблемът е, че в тоя пластмасов век, в който живеем, едновремешните дървени закачалки са изчезнали и в моя гардероб няма нито една. Започнах да мисля с какво мога да заменя тънката дървена част, минаха ми две-три идеи-еднодневки, докато съвсем случайно открих така дълго търсената закачалка.

Ако не сте си просили закачалка с обяснението, че ви трябва за да готвите нещо, няма как да си представите изумените погледи, които получих. Сигурна съм, че ме взеха за леко не-съвсем-нормална и ми я дадоха от съжаление. Вече сдобила се със заветната закачалка се втурвам в магазина да си купя кори и ето ги тези невероятни банички!

банички слънчогледи с яйце и сирене

Ще си кажете – какво толкова – банички като банички. Да, но не сте прави! Това е усмивка, сервирана в чиния. Като малки слънчица се усмихват подканващо и говорят за лято, плаж и игриви вълни. Малък слънчоглед, който те връща назад в детството. И разбира се – възможността да се забавляваш докато готвиш.

Продуктите за банички слънчогледи:

1 пакет кори за баница (аз ползвах Бела, защото са по-фини и по-добре се „накъдрят“. В пакета са 15 листа.)
3 яйца
400 гр. сирене
100 -150 мл. олио
1 с. л. кисело мляко
черен сусам за поръсване

Приготвяне на банички слънчогледи:

Разбърках сиренето с две яйца на гъста смес. Не жалете сиренето. В друга купичка разбих третото яйце+киселото мляко+2 с. л. олио. Ясно е, че едната смес е пълнеж, а другата е за намазване.

банички цвете стъпка по стъпка

И така – ето я дървената закачалка. Трябва ни тънката кръгла част, която ще играе ролята на точилка. Можете да я замените с каквото друго се сетите. Важното е да е тънко.

стъпка по стъпка вити банички

Върху лист хартия за печене слагам кората и намазвам с олио. Навивам на рулце и набирам кората към центъра. Тук трябва да кажа две неща – не навивайте стегнато. Навивайте хлабавичко, за да може после да измъкнете кората по-лесно. Аз опропастих две кори заради бурен ентусиазъм. Така стегнато ги навих, че едва ги измъкнах после.

банички цвете рецепта

Второто – не се навива до края. Оставете 4-5 см. от кората. Тези остатъци ще станат основа на баничката, когато завием на кръгче.

рецепта банички

Оформяме кръгчето, като краищата на кората остават в средата. Попритискам ги, за да оформят основата за пълнежа.

банички с яйце и сирене

Подреждам в тавата, която застлах с хартия за печене. Намазах ги със сместта от яйце, кисело мляко и олио и добавих пълнежа в центъра. Поръската с черен сусам може да се замени с маково семе, ако не ви се намира от този вид сусам.

кръгли банички

Пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Резултатът – страхотна хрупкава част, вкусен пълнеж и нов поглед към добре познатата баница.

вити банички

Искам да благодаря на Ваня за това, че сподели идеята. Баничките са страхотни, правят се бързо и лесно, а са толкова симпатични!

След като публикувах този текст, приятелка ми каза, че кука за плетене № 8 ще свърши работа! Нямам представа как изглежда кука №8. Не съм хващала кука в живота си, но е страхотно човек да има приятели със свежи идеи! Благодаря, Светле! 🙂

банички с яйца и сирене

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:
(Visited 22 663 times, 1 visits today)