Баски чийзкейк, обгорен чийзкейк, чийзкейк Сан Себастиан – което и име да изберете, става въпрос за едно и също нещо. Известен просто като tarta de queso, този невероятно кремообразен чийзкейк е специалитет, който се приготвя от десетилетия в бар La Viña в Сан Себастиан, откъдето произхожда.

Рецептата e базирана на познатата комбинация от класически съставки за чийзкейк – захар, сметана, яйца и крем сирене, но за разлика от по-популярните варианти, този баски чийзкейк няма основа (блат).

Характерното за чейзкейк Сан Себастиан е печенето на висока температура, при което външната част се стяга и карамелизира, докато центърът остава кремообразен.

Рецептата за Баски чийзкейк има десетки варианти, като разликите са в съотношението на продуктите и времето за печене, но фактът, че това е един от най-лесните и бързи за приготвяне десерти, си остава. От всички изчетени рецепти, а и проби, аз съм си избрала начин на приготвяне, който отнема 3-4 минути.

Продуктите за Баски чийзкейк:

  • 500 г. крем сирене (Филадилфия или Маскарпоне), на стайна температура
  • 300 мл. млечна сметана 36%, на стайна температура
  • 4 яйца, на стайна температура
  • 200 г. захар
  • 1 с. л. ванилов екстракт (или 10 г. ванилова захар)
  • 20 г. царевично нишесте

Приготвяне:

Загрейте фурната на 240 градуса без вентилатор.

Сложете крем сиренето, яйцата, захарта, сметаната и ваниловия екстракт в каната на блендер (или в кухненски робот) и ги смесете за 2-3 минути, докато се получи гладка смес. Аз ползвам чопър и тъй като моят е с малка вместимост, разделям продуктите на две части, а след това обединявам всичко в купа.

Добавете нишестето и разбъркайте.

Постелете кръгла форма с откопчаваща се стена, с диаметър 20 см с 2 пласта хартия за печене, така че хартията да стърчи над ринга.

Изсипете сместа във формата и леко потупайте формата върху плота, за да се освободят въздушните мехурчета.

Баски чийзкейк Сан Себастиан печен чийзкейк

Печенето – в предварително загрята фурна на 240 градуса, без вентилатор, за 32-35 минути, в зависимост от това колко стегнат искате да е вашият чийзкейк. По време на печенето, чийзкейкът ще се надуе, ще обгори и ще замирише на карамелизирана захар. При изваждане от фурната, центърът все още ще се „тресе“, но това не трябва да ви притеснява. Докато изстива, горната част ще се свие и потъне, а центърът ще се стабилизира.

Оставете чийзкейкът да изстине напълно, след което покрийте формата с лист алуминиево фолио и приберете за една нощ в хладилника.

Преди сервиране, отстранете откопчаващата се стена на формата и хартията за печене, и прехвърлете чийзкейка в сервирна чиния. Желателно е да го оставите поне 30 минути на стайна температура преди да сервирате.

Баският чийзкейк се поднася самостоятелно. По желание, може да сервирате с ягоди, малини, бита сметана или друго, по ваш избор.

чийзкейк сан себастиан обгорен чийзкейк

Чийзкейкът на горната снимка е печен 32 минути. Резултатът е светлокафява повърхност и мека, кремообразна вътрешност.

печен баски чийзкейк

Печене за 34 минути – резултатът е по-обгорена повърхност и малко по-стегната, кремообразна вътрешност.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 492 times, 3 visits today)