Неведнъж през зимните месеци съм мрънкала, дори и тук, за липсата на плодове и зеленчуци и при цялото ми уважение към цитрусите, напоследък ги пренебрегвам, че дори ги избягвам. Не ми идва отвътре да посегна към портокалите след като до тях ми намигат сочни праскови. Никак не се изкушавам и от бананите, особено когато мирише на зрял пъпеш.

Но вчера в нечовешките жеги се сетих за този бърз бишкотен сладкиш с лимони. Не бях го правила от доста време. Но жената, която ми каза рецептичката е една от тези чудни дами, които ме усмихват само като ги погледна. Маргото – старшата готвачка в столовата, в която обядвах години наред. Винаги готова с някаква шега, дори докато овиква нетърпеливите гладни на опашката. Липсват ми пиперливите й закачки, подвикванията й от другия край на кухнята, ироничното мръщене и недоволното скръстване на ръцете, когато недоволствам от храната в чинията си, пошушнатите „тайни“ рецепти, които никога не ми е отказала.

Знаете, че обичам простичките неща. В днешно време малцина могат да отделят повече от час на ден за готвене, хоби, камо ли за себе си. Митинги, протести, вълнения, мнения и контрамнения, отпуски, море, таратор и цаца… Затова си спретнете това бишкотено удоволствие, което отнема 10 минути за да се приготви, а е чудно освежаващо и прохладно.

Продуктите за бишкотен сладкиш с лимони:
бишкоти (в зависимост от размера на съда)
2 кофички кисело мляко
2 лимона
1 1/2 ч. ч. захар
2 ванилии

Аз си купувам от големите пакети с бишкоти. В тях има по 4 опаковки. Винаги ми остават, но пък имам резерви за спешни случаи :).
Разбърквам киселото мляко със захарта, настъргвам кората на лимоните вътре и изцеждам и сока, добавям ванилиите и заливам бишкотите. Количеството е достатъчно да залее два реда бишкоти. Не ги напоявам предварително. Достатъчно влага има в млякото, за да ги напои предостатъчно.  Първият път, когато го правих си мислех, че лимоните ще пресекат млякото. Нищо му няма, не се притеснявайте. За киселото мляко да ви кажа, че винаги купувам от високомаслените и винаги в тях има повече вода, отколкото очаквам. Ако искате да поднасяте на гости или поне парчетата да имат по-добър търговски вид, препоръчвам да смесите 1:1 изцедено и нормално мляко. Оставете два-три часа в хладилника и като се върнете от плаж или от протестен митинг ще имате разкошна лимоново-ванилова свежест за душата!

 бърза рецепта сладкиш с бишкоти

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 4 703 times, 1 visits today)