Идеята за тази боровинкова панакота дойде от останала шепа боровинки, които се чудех как да употребя. Първата ми мисъл беше да ги сложа в кекс или мъфини, но вътрешното ми чувство не беше като за тестяно изпълнение. Другият ми наличен продукт беше кутия сметана, която от няколко дни се каня да употребя, но така и не й дойде реда. Идеята вече е ясна -панакота с боровинки. Да, обаче, където и да погледнеш, панакотата е снежно бяла, залята с боровинково сладко. Което, лично за мен е доста скучно. Но нали затова е световната мрежа – да потърсим вдъхновение, когато нашето собствено е в почивен ден. Както е казано – който търси-намира. Още като видях тази снимка и се запалих! Ама какъв цвят!!!
BlueberryPannaCotta

Оригиналната рецепта е ето тук. Аз, разбира се нямам, а и няма как да се сдобия със ST DALFOUR NO FAT BLUEBERRY SAUCЕ, но за сметка на това имам въображение в излишък. Колко му е да си приготвя собствен боровинков сос? Хем ще е органичен, хем ще е  био – абе последна дума на здравословното хранене. Нахлупих си творческата шапка и се захванах да майсторя.

Ето продуктите за Боровинкова панакота:
300 гр. боровинки
3/4 ч. ч. захар
1 литър пълномаслена сметана
2 ч. ч. захар
2 пак. желатин

Боровинките и 3/4 ч. ч. захар загрях на котлона, колкото да омекнат и да си пуснат сосчето. Това става за около 10 минути. Не е нужно да се варят, защото не правим сладко, а само исках да омекнат, за да мога да им изцедя сока. Докато са още топли, ги изсипах в парче тензух и оставих в дълбока купа да се отцеждат. Натиснах ги с лъжица, за да извадя колкото може повече сок.

Как се прави боровинкова панакота

Панакота с боровинки рецепта

Междувременно сложих сметаната и захарта на умерен огън докато захарта напълно се стопи. След това добавих предварително разтворения желатин и разбърках добре. Към боровинковия сос започнах да добавям от сметаната, докато получих желания от мен лилав нюанс. След като се сдобих с люлялово-лилава панакота реших, че мога да си поиграя с цветовете и смесвах бяло и лилаво направо във формичките, за да получа хаотични шарки. Така в една хапка се получиха няколко цвята, което е доста ефектно.

Боровинкова панакота стъпка по стъпка

Последното решение беше да върна отцедените боровинки в останалата бяла смес и да имам не само цветна, но и съвсем боровинкова панакота. Така че – ето ви три варианта на един и същи десерт. Важното е да се забавлявате, докато готвите!

Панакота с боровинки сметана

 

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 3 681 times, 1 visits today)