Тези Бретцел хлебчета са една от многото разновидности от групата Laugengebäck, или печива, потопени в разтвор на натриева основа или сода каустик (луга).

Историята на Бретцелите е толкова известна, че аз няма да се спирам на нея. Всички са чували за сладкаря, който вместо да натопи бретцелите в захарен сироп ги топва в разтвора, подготвен за миене на кухнята и след като ги изпекъл видял характерният им тъмнокафяв цвят отвън, но без да са изгорели вътре, и така се родил известният баварски Бретцел.

В домашни условия ползването на луга е неприемливо, тъй като е опасно и може да доведе до тежки изгаряния, въпреки че се ползва разтвор с 3-4% концентрация, така че содата бикарбонат (сода за хляб) е вариантът, който обичайно се използва в целия свят.

Бретцелите, и като цяло печивата от типа „потопени в луга“, се различават не само по форма, а и по състав на тестото. “Herstellung von Laugengebäcken” се оказа изключително интересно четиво, в което се обясняват различните видове печива (Bayrische, Schwäbische, Badische Brezel), особеностите при приготвянето, възможните грешки и т. н.

В зависимост от региона тестото може да се замеси с вода, равни количества вода и мляко или само мляко, сметана, бира или мътеница. Вида и количеството мазнина в тестото също се различава – мас, масло, или друго и може да е между 3 и 10%. Голямо разнообразие има и в добавките, като се започне от традиционната сол за поръсване на гевреците, сусам, маково семе, слънчогледово семе, и се стигне до шунка и сирена, така че всеки вкус да бъде удовлетворен.

Приготвяла съм Бретцел хлебчета с равни количества вода и мляко, а тези, които виждате на снимките са приготвени само с мляко. Вие може да изберете според личния си вкус как да замесите тестото.

Бретцел хлебчета рецепта

 

Продуктите за Бретцел хлебчета – 12 броя:

  • 400 г. брашно
  • 110 г. освежен квас левито мадре (7 г. суха мая или 20 г. прясна мая)
  • 7 г. кафява захар (може да се замени с мед)
  • 260 мл. прясно мляко (вода или равни количества вода и мляко)
  • 30 г. разтопено масло
  • 8 г. сол
  • Едра сол или гранулирана морска сол, за поръсване
  • 2 литра вода
  • 80 г. сода бикарбонат

 

бретцел питки рецепта

Приготвяне:

В купа смесете прясното мляко, солта и захарта. Разбъркайте добре докато захарта и солта се разтворят и добавете маслото.

Добавете брашното, размесете с течните съставки и накрая добавете кваса. Размесете докато всичко се обедини в меко тесто и оставете да почине 30 минути.

Измесете добре докато се получи гладко тесто.

Омесеното тесто сложете в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение (или затворете с плътно прилепващ капак). Оставете тестото да втасва на стайна температура докато увеличи обема си с около 50%. При мен отне около 8 часа на температура 22 градуса.

Изсипете тестото върху плота, разделете на 12 равни части и оформете на топчета.

Подредете в тава върху хартия за печене, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете оформените Бретцел хлебчета да втасат отново. Аз ги оставих да втасват за малко повече от 2 часа на стайна температура 22 градуса.

претцел питки рецепта стъпка по стъпка

Включете фурната да загрява на 250 градуса (без вентилатор), на дъното поставете тавичка с два пръста вода. Междувременно подгответе дълбок съд – тенджера – с два литра вода. Тук трябва да прецените кога да сложите водата на котлона, защото след като минат през “содената баня” Бретцел хлебчетата трябва да влязат във фурната, а не да чакат тя да се загрее.

Загрейте водата до завиране, но не да ври буйно. Дръпнете от огъня, добавете содата и върнете на котлона. Намалете силата на котлона, така че да поддържа водата на ръба на завирането.

Сложете 3-4 хлебчета във водата и варете за 25-30 секунди от всяка страна. Внимателно пренесете хлебчетата върху тава с хартия за печене и сложете следващите във водата.

Направете разрез на кръст, поръсете със сол и сложете във фурната.

Печенето – 10 минути на 250 градуса с пара, която се образува от тавичката с вода на дъното, след което изваждате внимателно тавичката с водата и допичате за още 15 минути на 200 градуса.

Охладете Бретцел хлебчетата върху решетка.

При работа с мая, процесът по замесване на Бретцел хлебчета е аналогичен, но времето за втасване ще е много по кратко. Ако ползвате мая, увеличете количеството брашно до 450-470 грама. Оставете тестото да втаса докато удвои обема си, оформете топчета, покрийте с фолио и ги оставете да втасват за около 45 минути или докато удвоят обема си.

 

рецепта за претцел хлебчета  

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

Вижте още:

(Visited 8 425 times, 1 visits today)