Мързелива закуска за съботна сутрин – бутер банички със сирене. Може и за неделна. А може дори да не е закуска, а направо ранен обяд. Или следобедна закуска. Нещо за похапване по време на път, на екскурзия, на плажа и най-важното – нещичко, което може да се носи за закуска в училище.

Моите деца вече пораснаха и (Слава Богу!) спят до късно, да не кажа до обяд. Но доста добре си спомням времената когато скачаха като караконджули още по тъмно и аз, с още гуреливи очета, трябваше да им измислям закуска и занимания, а те безобразно заспиваха по никое време, когато аз вече съм добре разсънена.

Сега, странно защо ли, нещата се обърнаха. Аз скачам като сомнамбул още в 6, а те …. никакви ги няма. Но пък мога да си изпия кафето, да пообиколя из стаите и да набележа какво НЯМА да свърша през почивните дни и да, да направя закуска, която те да изядат на обяд :).

Бутер банички със сирене е едно от най-бързите неща, които могат да се приготвят. Изискват минимум усилие, разход на лична енергия и може да ги направите докато още придремвате рано сутрин. Нищо им няма, ако са приготвени и от предната вечер де. Но като всички тестени закуски, най-вкусни са прясно изпечени.

 лесни-бутер-банички

Хубавото е, че няма месене, втасване, чакане… А дори и аз, въпреки че обичам да правя разни неща с тесто, предпочитам да си спестя малко труд, ако ми е възможно. Още тук ще припомня, че за да не се получава ефектът на „възглавница“ и тестото да се издува като балон, а после да спада, то трябва да е много студено. Не го оставяйте на плота да чака докато си подготвите продуктите. Вадете тестото от хладилника в последния момент. Ако фурната не е загряла, върнете подготвените банички в хладилника докато фурната загрее. Наясно съм, че се повтарям с тия приказки за бутер тестото, но ще продължавам да го пиша, във всяка рецепта, за да не стават грешки и да си нямаме после ядове.

 Продуктите за бутер банички със сирене:

  • 2 пакета свежо бутер тесто
  • 100 гр. сирене
  • 1 яйце
  • сусам за поръсване

бутер-банички-със-сирене-стъпка-по-стъпка

Натрошавам сиренето в купичка и към него добавям белтъка на яйцето. Жълтъка отделям за намазване -икономичнико, точно така. Световна криза е! Гледам плънката да е гъста, да не става рядка, за да може да стои на хубави, спретнати купчинки. Върху единия лист от бутер тестото разпределям сиренето, на разстояние едно от друго, за да може после да изрежа квадратите.

бутер-банички-със-сирене-рецепта

Прихлупвам с другия лист и разрязвам на квадрати. Всичко това отнема по-малко от 10 минути. През това време печката е включена да загрява на 190 градуса. Исках да ги направя „решетести“ но ми се счупи уредчето, което реже тестото на мрежа. Поядосах се по никое време рано сутринта, ама нейсе. Ще си купувам ново.

 рецепта-бутер-банички-със-сиренеИзрязаните квадрати прехвърлям в тава, застлана с хартия за печене. Намазвам с 1 жълтък + 1 ч. л. кисело мляко, поръсвам със сусам и слагам да се пекат. Тавата не събира всички банички. Тези, които останат, прибирам в хладилника, докато се изпече първата партида.

бутер-банички-със-сирене

Печенето отнема 20-ина минути на 190 градуса. Поглеждайте си фурната, защото всички печки имат собствена индивидуалност и пекат различно. След изпичането изваждам готовите банички и върху същата хартия подреждам останалите квадратчета. Мацвам с яйцето, ръсвам сусама и пъхам тавата във фурната.

Муждувременно, децата може и да са надушили, че нещо мирише вкусно и все един се излюпва да провери какво съм забъркала. Обикновено е по-малкото ми мишле. Голямото ми мишоче си спи ли спи… За него закуската се случва по времето, когато с таткото сърбаме обяд. Нека! Сега му е времето да си отспиват. 🙂

бутер-банички

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 47 654 times, 1 visits today)