Бухтички с кисело мляко, бухтички със сода, бабини бухти – много имена за нещо, с което всички сме отраснали. Това беше едно от първите неща, които някога съм правила сама като дете и в тефтера на майка ми няма рецепта за тях, просто защото това е рецепта, която всяка мама и баба знаят и не им трябва никаква рецепта за тези разкошни бухтички.

Бухтички-без-мая-бабини-бухти

Факт е, че тези бухтички с кисело мляко се приготвят много бързо и времето за писане на рецепта ще е повече от времето за приготвяне и изяждане на една доза бухти. И двете ми баби бяха царици на тия бухтички. Когато трябва да приготвиш закуска за 3-4 внучета, че и по двора да пошеташ по хладина, няма време да диплиш планини от палачинки. Виж, бухтите са друга работа – бързо стават, че и много – има за всички! Дори и да останат – слагаш в една кутия, носиш на плажа, а там всичко е вкусно и всичко ти се яде, колкото и да си злояд, а по думите на цялата рода, аз съм била чутовно злоядо същество. В един момент (помня!!!) баба ми ме излекува от тая злоядата болест с хляб, сирене и домати. Ама на село – домат от градината, селски хляб от фурната, бучка масълце и сирене… ще се излекуваш и още как! Мога много да разказвам, но тъй като това не е роман, минаваме към така добре познатата рецерпта за бухтички с кисело мляко, която всички знаят!

бабини-бухти-с-кисело-мляко-и-сода

Продуктите за бухтички с кисело мляко:

  • 200 г. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. захар
  • щипка сол
  • 350 г. брашно
  • олио за пържене

Приготвянето на бухтички с кисело мляко:

В купа разбъркайте киселото мляко и содата докато шупне. Добавете яйцето, захарта и солта и разбъркайте. Добавяйте брашното на части докато получите меко, еластично, нелепнещо тесто.

Сложете тиган или тенджерка с олио да загрява на умерена температура. Трябва ви около 2 см.  олио в съда, в който ще пържите бухтичките.

Върху леко набрашнена повърхност, разточете на кора с дебелина около 5 мм. и нарежете на ромбове, квадрати, триъгълници – както ви харесва.

рецепта-за-бухтички-с-кисело-мляко

Пържете на умерена температура до златисто. Обръщам внимание на „умерена температура“. Ако олиото е силно сгорещено бухтите бързо ще покафенеят отвън, а вътре ще останат сурови. Пържете на части по 7-8 бухтички, за да може по лесно да ги контролирате. Знаете, че като ги пуснете в олиото те се надуват, а някои бухтички дори се обръщат сами. С помощта на решетеста лъжица обръщайте бухтичките и изваждайте върху хартия за печене. Тези бухти никак не стоят мазни, както и сами ще забележите, въпреки че са пържени.

Оттук нататък остава да ги хапнете с мед, сладко, сирене или пък с всичко, но айрянът е задължителен!

бързи-домашни-бухтички-бабини-бухти-д-кисело-мляко

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 121 952 times, 1 visits today)