Едва ли има мама, която да не е забърквала тези бързи сиренки, които са по-известни като Добруджанки. Това е една от рецептите, които са толкова лесни и бързи за изпълнение, че може да поверите приготвянето на съботната закуска на децата.

Също като английските скони, солените кифлички, крекерите и всевъзможните варианти на печива с бутер тесто, Добруджанките са много подходящи за носене на плаж, за пътуване, за пикник и спокойно може да ги приготвите от предния ден.

Като всяка рецепта за печива, тази бърза и лесна рецепта за Добруджанки предлага възможности за различни вариации и добавки. Какво може да добавите в тестото? Да започнем от ароматите – мерудия, чубрица, риган, щипка пушен пипер или лют пипер. Може да добавите настърган кашкавал, шунка, маслини  и т.н.

За да приготвите Добруджанки не ви трябва опит, нито специални умения. Продуктите са основни и налични във всяка една кухня по всяко време – брашно, кисело мляко и сирене. Тъй като продуктите се мерят с чаша, вие може да използвате по-малка или по-голяма по размер чаша. Важно е да се запази отношението между сухи и течни съставки.

Аз не слагам яйце в тестото за Добруджанките, но вие може да добавите в тестото 1 яйце. В случай, че сте решили да замесите тестото с яйце, увеличете количеството на брашното с 50-60 грама или намалете количеството кисело мляко. Количеството брашно може да варира с 30-40 грама в зависимост от гъстотата на киселото мляко.

добруджанки лесна рецепта

Продукти за Добруджанки:

  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. ч. сирене
  • 2,5 ч. ч. брашно
  • Щипка сол, но ако сиренето е много солено, пропуснете солта
  • 30 г. масло

Приготвянето на Добруджанки:

В купа се смесват брашното, киселото мляко с разтворената в него сода и натрошеното сирене.

Продуктите се разбъркват и съвсем леко се омесват докато се получи леко лепкаво тесто.

содени питки със сирене добруджанки стъпка по стъпка

Тестото се разделя на равни части и се оформят топчета, които се подреждат в тава върху хартия за печене. В средата на всяко топче се прави дупчица, в която се слага парченце масло.

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор до златисто. Времето ще зависи от размера на Добруджанките, но ориентировъчно е около 20-ина минути. Ако сте оформили по-големи топчета, времето за печене ще е 25-30 минути. Просто ги наглеждайте.

бърза лесна рецепта за добруджанки содени питки със сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 99 525 times, 4 visits today)