Домашен нектар от праскови е нещо толкова вкусно, ароматно и приятно, че мога само да го препоръчам горещо!

Не знам как се случва във вашите домове, но у нас прасковите стоят в хладилника и народа просто го мързи да ги яде. Вярно, напоследък количествата от градината ни идват малко множко и е трудно да избираш мужду диня, пъпеш, круши и праскови. Все нещо ще се позадържи. Превръщайки добре омекналите праскови в нектар е чудесен начин да се оползотворят плодовете. Може да си носите от този нектар на работа, на плажа, в планината… всъщност може да си го носите навсякъде!

Моите деца вече пораснаха и нектари не съм правила откакто бяха бебета, но без значение дали децата ви са малки или големи, предложете им нещо домашно приготвено и ще се изненадате колко възторжено ще го посрещнат. Дори таткото ни прояви неочакван ентусиазъм, веднага извади кутията със сладолед и вдигна нивото, превръщайки обикновения нектар от праскови в айс-нектар, което си е една истинска вкусотия, каквото и да си говорим!

Защо да приготвите домашен нектар от праскови след като може да го купите от магазин? Да, продават се навсякъде и това е по-лесният начин, но наред с прасковите (колко ли праскови наистина има в една кутия на която пише, че е нектар???) плащаме и за един куп не-чак-толкова естествени съставки, Е-та, консерванти, стабилизатори… Е, аз предпочитам да спестявам, доколкото ми е възможно, консумацията на химии и винаги гледам да имам налична домашна цитронада, малинова лимонада или нещо друго разхлаждащо.

Приготвянето на нектар от праскови е много лесно и отнема буквално минути. Има само четири съставки – праскови, вода, захар и лимонов сок – и може спокойно да приготвяте по една доза през два-три дни, която да съхранявате в хладилник.

домашен нектар от праскови

Продуктите за нектар от праскови:

  • 1 кг. праскови
  • 400 мл. вода
  • 200 г. захар
  • прясно изцеден сок от половин лимон (или сок от 1 лайм)

Приготвяне:

Захарта и водата се слагат в тенджерка на котлона и след като течността заври, оставя се да ври за 3-4 минути и се отстранява от котлона. Количеството вода и захар е ориентировъчно. Може да намалите захарта (съответно да я увеличите) така че да напасне на личните ви предпочитания и вкус. Ако предпочитате нектарът да е малко по-рядък, увеличете водата до 600 мл, а захарта до 300 грама.

Прасковите се измиват добре, почистват се и се смилат в блендер или се пасират до гладкост. Добавят се лимоновият сок и захарния сироп. Разбърква се добре.

Нектарът от праскови се съхранява в хладилник до 3-4 дни. Сервирайте с лед или в широки чаши с топка ванилов сладолед!

За да приготвите нектар от праскови за зимата – налейте в шишета, затворете добре и сложете в подходящ съд, така че бутилките да са покрити с вода напълно. Варете 25-30 минути, извадете бутилките и ги оставете да се охладят напълно.

айс нектар от праскови

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 22 319 times, 5 visits today)