Със застудяването на времето и наближаването на празниците започва приготвянето на пастърми, филета и други благинки за душата. Предлагам ви рецепта за домашно мезе от свински врат, в която участва друг един сезонен продукт – зелевата чорба. Показвала съм ви едно от любимите ни домашни мезета – свински джолан в зелева чорба, а днес, почти по същата рецепта ще покажа как изглежда и свински врат, превърнат в чудесно мезенце. Технологията е една и съща, има малка разлика в подправките, но вие спокойно може да забъркате смес с ваши любими подправки.

Предимството на това домашно мезе от свински врат е, че не се налага да изчаквате месото да узрее, а може да консумирате веднага. Е да, добре е да поотлежи поне ден за да поеме ароматите, но ако се зададат драги гости, ще имате нещо интересно на масата си, което да прави компания на виното и приятните раздумки.

Преди да напиша продуктите ще спомена, че този вариант за домашно мезе от свинско месо е много добър за хора, които не обичат осолени меса от рода на пастърмите. Ако очаквате това домашно мезе от свински врат да има ярко розовият цвят, който виждате в магазина, сигурно ще останете разочаровани. Цветът му е доста по-блед, но няма ни един консервант, нито едно от хилядите Е-та, които да го направят приятно розовичък.

домашно варен свински врат рецепта

Продуктите за мезе от свински врат:

 • 1,3 – 1,5 кг. цяло парче свински врат без кост
 • зелева чорба
 • 2 зърна бахар
 • 1 дафинов лист
 • 10-ина зърна черен пипер

За овалване на месото:

 • 2 с. л. чубрица
 • 1 с. л. сминдух
 • 1 ч. л. лют червен пипер на люспи
 • 1 ч. л. прясно смлян черен пипер
 • 1 ч. л. червен пипер
 • 1 ч. л. кимион
 • 1 ч. л. чесън на прах
 • 1/2 ч. л. индийско орехче

Приготвянето на мезе от свински врат:

Месото се овързва с памучен месарски конец, за да се оформи стегнато. В случая ролята на конеца е само за добър външен вид, така че ако нямате конец, може и да не се втурвате по магазините.

свински врат в зелева чорба

Месото, заедно с дафиновия лист, бахара и зърната черен пипер се вари в зелева чорба без да се добавя сол. Зелевата чорба е достатъчно солена, за да овкуси месото при варенето. Трябва да е добре покрито и след като водата заври, намалете огъня и варете на тих огън около час и половина – два, в зависимост от големината на парчето.

Подправките за овалване се смесват върху вестник или хартия за печене и месото се овалва в тях още топло. Може да махнете конеца, защото той вече си е свършил работата. Месото се оставя да изстива върху решетка. Сложете съдинка отдолу, за да поеме течността, която се отцежда докато месото изстива.

След като е напълно изстинало, приберете в хладилника в съд, застлан с два слоя домакинска хартия. Не покривайте с капак. Оставете го открито, хладилника допълнително ще го изсуши. Ако завиете в найлонова торба, влагата която кондензира ще допринесе за бързо разваляне.

Няма да казвам какво вино да пиете с това превъзходно мезе от свински врат в зелева чорба. Коричката от продправки е леко люта, което накланя везните в полза на червеното. От бялото може да ви простинат краката! 🙂

идеи за домашни мезета свински врат в зелева чорба

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Бърза маринована хамсия

Маринован паламуд

Маринован чернокоп и маринован сафрид

Маринована сардина

Мариновано сирене

Рибен салам от скумрия

Домашна паприкована сланина

Желиран свински език

Пастърма

Пастърма от пилешко филе

(Visited 28 797 times, 1 visits today)