Никак не очаквах, че тия запечени патладжани ще предизвикат такава лавина от въпроси как са приготвени. Те дори нямат рецепта. Трябваше за кратко време да оползотворя доста зеленчук и набързо да измисля как да е по-разнообразно.
Обелих патладжана, нарязах на шайби и изкиснах за около час в подсолена вода. Изцедих и подредих на купчинка патладжан, домат, сирене (по желание някакъв колбас) и пак патладжан.

Вариантите са три:

– да се оваля цялата купчинка в брашно-яйце-галета и да се изпържи. Патладжана трябва да е на много тънки филийки. Ако са по-дебели шайбите, остава суров и не е приятно за хапване.
– да се оваля цялата купчинка в брашно-яйце-галета и да се запече във фурна на 200 градуса за около 15 минути. По мъъъничко зехтин върху всяка купчинка преди да ги пъхнете във фурната.
– да не се овалва в нищо, а да се запече направо във фурна (най-здравословно) като леко се полее всяка купчинка с олио (зехтин).

В конкретния случай са приготвени по втория вариант (печени), че в жегите не ми се пържеше. Сега се сещам, че може да има и четвърти вариант за любителите на патладжани, който да е комбинация от първите два. Ако шайбите са по-дебели, може да се запържи набързо, колкото да се запечатат „купчинките“ и да се допече във фурна за 10-ина минути. Ако стане висока куличката, боднете една клечка за зъби през средата.

 

патладжан на фурна идеи с патладжан

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 2 126 times, 1 visits today)