Как да си направим крем фреш (crème fraîche)? Какво е крем фреш и по какво се различава от заквасената сметана? Как можем да го употребим и в какво да вложим?

Кулинарните канали и блогове отдавна са част от ежедневието на хората, които малко или много проявяват интерес към кулинарията. Те са извор на идеи и вдъхновение, стимулират любопитството ни и желанието да опитваме нови продукти, техники и т.н. Вероятно сте обърнали внимание, че крем фреш е един от продуктите, който често се споменава, било като съставка на сосове, супи, салати, било като добавка при сервиране на кексове и сладкиши. Колкото и да е популярен в чужбина, у нас този продукт не се предлага в търговската мрежа, което означава, че можем да се опитаме да си го приготвим сами. Ще се изненадате колко е лесно!

Да започнем с това – какво е крем фреш? По определение, е ферментирал млечен продукт с висока масленост и някъде го определят като френска заквасена сметана. По какво се различава от заквасената сметана, която се предлага в супермаркета? Първата разлика е в масленото съдържание. Заквасената сметана е с 20% масленост, докато крем фреш е с 35% и повече масленост. Има разлика и в консистенцията, и във вкуса. С вкуса на заквасената сметана всички са запознати, така че няма да го описвам. Крем фреш е по-гъст, с по-богат и плътен вкус, на който липсва киселата нотка, която е характерна за заквасената сметана.

Въпреки че се смята, че са взаимозаменяеми, голямото предимство на крем фреш е, че понася топлинна обработка, докато заквасената сметана се пресича, а замяната зависи как и за какво искате да ползвате съответния продукт. Ако не планирате топлинна обработка, може спокойно да ползвате заквасена сметана.

Стигаме до въпроса как да си направим крем фреш? Има десетки рецепти, които обясняват колко е лесно – добавяте мътеница към непастьоризирана сметана. Когато обаче нямаш мътеница, започваш да търсиш алтернатива. Една от алтернативите на мътеницата е кефир, а вместо него може да се ползва кисело мляко или заквасена сметана. Аз избрах кефир. Предлага се в големите търговски вериги, така че е лесно достъпен продукт.

как да си направим крем фреш

Продуктите за крем фреш:

  • 500 мл. млечна сметана 35% масленост
  • 30-40 мл. кефир 2%

Приготвянето:

Налейте сметаната в тенджерка и затоплете до температура 30 градуса. Отдръпнете от котлона и оставете да се охлади до 24-25 градуса.

Налейте сметаната в подходящо бурканче, добавете кефира, разбъркайте и затворете с капачето.

Оставете на стайна температура (23-24 градуса) за 24 часа. През това време сметаната ще се сгъсти. Разбъркайте, затворете бурканчето и приберете в хладилника за още 12-24 часа. Сметана ще се сгъсти още.

Използвайте готовия крем фреш веднага или съхранявайте в хладилник за 7-8 дни.

домашен крем фреш рецепта

Коментари:

Съвсем естествено възникна въпроса – как да приготвим крем фреш, ако нямаме термемометър? Това доведе до друг експеримент – да ползвам студени продукти, направо от хладилника. Смесих сметаната и кефира и оставих на стайна температура (23 градуса) за 24 часа.

Третият вариант – извадих сметаната и кефира и ги оставих за два часа на стайна температура, тоест да не са от хладилника, след което смесих и отново оставих на плота за 24 часа.

Всички варианти проработиха, така че дори да нямате кухненски термометър, може да си приготвите крем фреш.

Кефирът може да се замени с кисело мляко или заквасена сметана. Тук не мога да дам съвет за марка. Важно е киселото мляко (заквасената сметана) да е възможно най-натурално, т.е. бактерийките да са живи и активни, за да може да се ползва като закваска.

как да си направим крем фреш от сметана

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 12 051 times, 1 visits today)