От два дни този кекс Зебра ми се превърта пред очите, само за да ми напомни, че не съм го правила от доста време. Не стига, че по телевизията го гледах (Лорейн Паскал го правеше), но и тук ми напомниха за него, така че нямаше накъде. Приех, че е знак и го спретнах днес. Естествено, при мен този кекс се преструва, че е тортичка, но от това ни най-малко не страда на вкус. Всъщност рецептата на Лорейн Паскал все още не са я публикували, но и начинът й на приготвяне беше по-различен.

 

Ако никога не сте правили точно този кекс – ето линк, където много добре е показано стъпка по стъпка приготвянето. Аз обаче, го приготвям по малко по-различен начин и ще ви го опиша, а вие можете да избирате колко да се нацапате :).

Продуктите за форма 22 см.:

4 яйца
250 гр. захар
50 мл. прясно мляко
50 мл. топла вода
200 мл. олио
1 ч. л. ванилов екстракт
250 гр. брашно
1 бакпулвер
2 с. л. какао

Приготвянето на кекс зебра:

Разделям белтъците и жълтъците в две купи. Жълтъците и захарта разбивам на гъст крем. На части добавям олиото, а след това и смесените мляко и топла вода. (Отварям скоба, за да кажа, че съм правила кекса само с топла вода или само с прясно мляко и се получава, независимо дали е едната или другата течност, или пък смесени). Накрая добавям ваниловия екстракт, бакпулвера и брашното, пак постепенно, до получаването на кексово тесто.

Белтъците и 2 с. л. захар разбивам на твърд сняг и смесвам с кексовото тесто. Разделям готовата смес на две и оцветявам едната част с 2 с. л. какао. Формата си я подмазвам, а на дъното слагам хартия за печене. Изсипването на двете смеси е в центъра на формата, като се редуват и изсипват една върху друга докато свършат.

кекс зебра лорейн паскал рецепта

Пека 50-55 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса (или до суха клечка). След като кексчето изстине го глазирам. Тъй като днес сложих в кекса последното какао, а и никакъв шоколад не открих в „сладкия шкаф“, използвах една от готовите глазури на Др. Йоткер, парченце кувертюр, което нарязах с нож на стърготини и малко запечени филирани бадеми за красота и разкошност.

 Кекс зебра лорейн паскал

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 4 732 times, 1 visits today)