Кладенчета с яйце и сирене са новото предложение в категорията тестени закуски, подходящи за носене в училище, за пътуване, за сутрешна или следобедна закуска, за излет и като цяло – когато се налага да имате нещо вкусно за похапване.

Името „кладенчета“ идва от специфичната им форма, защото се издълбава кладенче в тестото, където се слага пълнежа.

Тестените закуски са традиционни като се започне от класическата баница, премине се през рогчета, кифлички, кашкавалки, сиренки, тутманици, масленици, месеници, както и покрай сладките разновидности на тестените закуски – козуначени кифлички, розички, руло и така нататък, а ако разширим малко спектъра и включим кексовете и другите видове печива става ясно, че не можем да се оплачем от липса на разнообразие.

Излишно е да казвам, че тези кладенчета с яйце и сирене са вкусни, мекички душички, които ви изкушават да посегнете втори, че и трети път! Чудесно си вървят с айрян, мерудия или парченце домат. Аз го казвам за всяка рецепта, но което си е вярно – вярно е!

Продуктите за кладенчета с яйце и сирене – 12 броя с диаметър 8 см.:

За тестото:

  • 500 г. брашно
  • 7 г. суха мая (20 г. жива мая)
  • 100 мл. прясно мляко
  • 50 мл. олио
  • 250 г. кисело мляко
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол

За плънката:

  • 200 г. сирене
  • 1 яйце

За намазване:

  • 1 яйце, разделено на белтък и жълтък
  • 1 ч. л. кисело мляко
  • сусам за поръсване

кладенчета с яйце и сирене рецепта

Приготвянето на кладенчета с яйце и сирене:

Разтворете маята в леко затоплено (но не горещо) прясно мляко. Добавете захарта и изчакайте докато шупне.

Добавете яйцето, олиото, киселото мляко и разбъркайте. Започнете да добавяте пресятото брашно на части, като с първата част добавите и солта. Разбъркайте и добавете още брашно докато започне да се оформя тесто. Прехвърлете върху плот и омесете. Може да се наложи да добавите още малко брашно докато се получи гладко и меко тесто.

Прехвърлете в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втасва на топло за около 1 час или докато си удвои обема.

Прехвърлете втасалото тесто върху плота и премесете.

Върху леко набрашнена повърхност, разточете на кора с дебелина около 5 мм. С чаша или резец изрежете четен брой кръгове. Диаметърът трябва да е поне 4 сантиметра, но не повече от 8, защото кладенчетата ще станат доста големи. Аз ползвам метален ринг с диаметър 8 сантиметра, но вие може да предпочитате по-малки като размер закуски, а ще имате и повече бройки.

тестени-закуски-кладенчета-с-яйце-и-сирене

В купа натрошете сиренето и добавете 1 яйце и разбъркайте. Сместа трябва да е гъста.

В отделни купички разделете третото яйце на белтък и жълтък. Жълтъка размесете с киселото мляко.

Вземете две от кръгчетата, едното намажете с белтък и върху него притиснете леко второто, колкото да прилепне. Продължете докато слепите всички кръгчета. Подредете в тава застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго. Оставете ги да починат за 10-ина минути.

С помощта на чаша притиснете тестото така че да се образува кладенче. Аз ползвам две пластмасови чашки сложени една в друга за по-голяма стабилност.

Разпределете плънката от яйце и сирене в кладенчетата, намажете ги със сместа от жълтък и кисело мляко и поръсете със сусам.

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 25 минути. Наблюдавайте ги – във вашата фурна може да отнеме 20 минути или 30 минути. В случай че започнат да покафеняват твърде много, покрийте ги с алуминиево фолио.

питки кладенчета с яйце и сирене

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 7 196 times, 1 visits today)