Този козуначен пудинг е прекрасен начин да оползотворите останал козунак. За да го приготвите може да използвате бриош и дори Виенски хляб.

Не е рядко явление да се окажем с повече козунаци, отколкото можем да изядем по празниците. Независимо дали е домашно приготвен или купен от магазин, грехота е да се изхвърля.

Ето ви едно светкавично бързо и лесно предложение, което ще оползотвори остатъците и ще превърне поизсъхналите парченца в нещо ново и вълнуващо.

Аз съм показвала подобна импровизация с хлебния пай, показвала съм и торти с козунак, но днес ще е сладкиш, който става както за десерт, така и за закуска на децата.

Този козуначен пудинг комбинира меко и хрупкаво – меко от парченцата, които са били в основата и хрупкаво от парченцата, които са на повърхността.

козуначен пудинг

Продуктите за козуначен пудинг:

  • 400 г. козунак (бриош)
  • шепа стафиди
  • 5 яйца
  • 450 мл. млечна сметана 35%
  • кората от 1 лимон или портокал, по желание
  • 100 г. захар (ако обичате по-сладичко сложете захар по ваш вкус)
  • 1 с. л. ванилов екстракт (10 г. ванилова захар)
  • 100 г. разтопено масло

лесен пудинг с козунак или бриош

Приготвянето:

Нарежете козунака на едри парчета и ги сложете в тавичка.

Разпръснете стафидите между козуначените парчета.

В купа разбийте    яйцата с вилица или тел, добавете сметаната, захарта, лимоновата кора и ваниловия екстракт.  Разбъркайте докато захарта се разтвори и залейте козуначените парченца.

С лъжица разпределете разтопеното масло върху пудинга.

Оставете за 20-ина минути, докато козунака се напои, а междувременно загрейте фурната на 180 градуса.

Печенето – 35-40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор. Проверете около 20-тата минута и ако вашият козуначен пудинг е добил златист цвят, може да покриете с фолио за да не прегори.

Най-добре е да оставите козуначения пудинг да престои в на хладно една нощ за да поеме ароматите, но може да го сервирате и на стайна температура. Ако добавите и топка сладолед, ще имате разкошен десерт!

козуначен пудинг рецепта

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 12 351 times, 5 visits today)