Толкова много идеи, а само един стомах……. О, Ужас! Не знам как приключихте с празниците, но аз съм с наличност от 3 и половина козунака и има-няма 20-ина боядисани яйца. За яйцата не се притеснявам, защото ги обичаме, но с толкова козунак в наличност и нулево място във фризера трябва да сме изобретателни! След като Христос Воскресе, ще трябва да се справим с последствията от повсеместното месене, усукване и положените усилия. Но дори и козунакът да е купешки, грехота е да се изхвърля. Аз наскоро разбрах, че това било символ на тялото Христово или нещо такова. Обяснението беше доста мъгляво, но фактите са, че всички имаме насъбран козунак – къде домашен, къде не-толкова.

козуначен сладкиш останал козунак

И така. Вярата си е вяра, козунакът си е козунак! Ето ви едно светкавично бързо и лесно предложение, което ще оползотвори остатъците и ще превърне поизсъхналите парченца в нещо ново и вълнуващо. Аз съм показвала подобна импровизация с хлебния пай, показвала съм и торта с козунак, но днес ще е сладкиш, който става както за десерт, така и за закуска на децата. На снимките тук е още горещ, току що излязъл от фурната. Ако оцелее нещичко до утре, ще го понаръся с пудра захар за фасон, ще добавя нещо фотогенично, но засега, нещата са в съвсем истински и естествен вид!

 сладкиш с останал козунак

Продуктите за моята тавичка с диаметър 25 сантиметра:

1 козунак (магазински, според етикета е 400 гр.)
1 ябълка
шепа стафиди (не ги накиснах в нищо)
4 яйца
400 мл. течна сметана (или прясно мляко)
кората от 1 лимон
5-6 с. л. захар (ако обичате по-сладичко сложете захар по ваш вкус)
масло (ще го видите по-долу на снимката като количество, но на практика са 2 резена)

сладкиш със стар козунак

Приготвянето.

Разбивам яйцата и сметаната. Накъсвам козунака, както се казва 6 за 5 – на едри късове, без да им се старая. Магазинските козунаци винаги са печени-недопечени, особено по празниците, че фурните бързат и няма време за чакане. Мятам стафидите, ябълката (обелена и нарязана на дребни кубчета), настъргвам върху всичките тия работи кората от лимона и заливам със сместта от яйца и сметана. Сметаната е по-гъста от прясното мляко, така че в зависимост от това, което ползвате, може да се наложи да коригирате количеството на течността. Целта е да се напои козунака. Разбърквам с ръце и прехвърлям в тавичката, която съм застлала с хартия за печене. Отгоре наръсих с кафява захар, колкото за вкус, толкова и да карамелизира леко по време на печенето. Пека 30 – 35 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако фурната ви е силна, намалете на 180. Нищо и никаква работа, но е невероятно вкусно.

козуначен сладкиш

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 8 924 times, 1 visits today)