Поширани круши Хубавата Елена (Poire Belle-Hélène) – лек, елегантен, разкошен на вкус десерт с любимите ми круши, а с добавка от шоколад и сладолед, нещата вече стават невероятни!

Както се вижда от името, десертът е френски и е създаден от Огюст Ескофие през 1864, вдъхновен e от оперетата на Жак Офенбах „Хубавата Елена“, която триумфално завладява публиката още в деня на премиерата си. Легендите продължават и се твърди, че Ескофие дава името на десерта заради приликата на крушата с женско тяло. Каквото и да е вдъхновило появата на десерта, резултатът е изключително вкусен! Първоначално, Ескофие е поширал крушите в захарен сироп и ги е поднасял залети с шоколадов сос, а в днешно време круши Хубавата Елена се поднасят и с топка ванилов сладолед.

През годините рецептата се е развила в стотици вариации по отношение на течността в която се пошират крушите, но аз исках да имам чистия плодов вкус, подчертан от шоколада и допълнен с ваниловия сладолед. Рецептата е адаптирана от Le Larousse Des Desserts на Пиер Ерме.

Поширани круши Хубавата Елена рецепта

Тъй като в рецептата се изискват круши от сорта Уилямс (Вилямова масловка) – ето как изглеждат те. Дори и да ползвате друг сорт круши, те трябва да са узрели, но твърди и стегнати за да не се разпаднат докато ги поширате.

Круши Улиямс

Продуктите за круши Хубавата Елена:

  • 6 круши
  • 1 литър вода
  • 500 г. захар
  • 125 г. черен шоколад
  • 80 мл. млечна сметана
  • 1 шушулка ванилия (или пръчица канела, звездовиден анасон или друг аромат, който предпочитате.)

Приготвянето на круши Хубавата Елена:

Пригответе сироп като смесите водата и захарта и сложите на котлона да заври. Разбърквайте за да се разтопи захарта. Добавете ванилията и намалете силата на котлона. Течността трябва да къкри съвсем леко.

С белачка за картофи обелете крушите, но запазете дръжките. Внимателно отрежете дъното така, че крушата да застане изправена. Сварете ги в сиропа за 20-30 минути като ги похлупите с капак. Времето ще зависи от сорта и големината на крушите. Проверете дали са сварени – с остър нож прободете крушата и ако влиза свободно, крушите са готови. Извадете ги в гевгир да се отцедят, а след като изстинат, приберете в хладилник до момента, в който ще поднесете десерта.

Разтопете шоколада на водна баня, добавете сметаната и разбъркайте до гладка еднородна смес. Сервирайте крушите с топка ванилов сладолед, залети с шоколадовия сос.

Сиропът, в който сте варили крушите, запазете в хладилник. Може да се ползва за сиропиране на торти или сладкиши.

Поширани круши Хубавата Елена

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Галет с праскови и круши

Мус с круши и карамелизирани бадеми

Шоколадов крамбъл с круши и ябълки

Печени круши с карамелено сметанов сос

Шоколадов кекс с круши

Пай с круши

Сладкиш с круши и една ябълка

Ябълков кекс с масло

Бърз и лесен ябълков кекс

Печени дюли с мед и орехи

Хулигански ябълков сладкиш

Бърз и лесен ябълков сладкиш

(Visited 10 487 times, 1 visits today)