Какво да сготвя с тиквички? Със сигурност често си задавате този въпрос през летните месеци. В разгара на лятото, те са в изобилие, а кюфтета от тиквички е една от най-лесните рецепти, подходящи за топлото време.

Има много и различни варианти на рецепти за кюфтета от тиквички – със сирене, с варен картоф, с лук, с добавка на различни подправки, но у нас предпочитаме най-обикновеният вариант.

Независимо каква рецепта сте избрали, най-важното е да изцедите възможно най-много вода от настърганите тиквички. Обичайно аз слагам тензух върху гевгира, тъй като ми е по лесно да притискам и да изцеждам. Когато имате време, оставете настърганите тиквички за 30-45 минути преди да изцедите. Ако бързате и сте притиснати от времето, 15-20 минути ще са достатъчни да се отпуснат, така че да може да ги изцедите.

Аз не слагам сирене в сместа, но ако искате, добавете около 150 грама сирене, като внимавате със солта, тъй като сиренето е солено. Не забравяйте, че сиренето също може да отдели вода, тоест, ще се наложи да коригирате гъстотата на сместа с допълнително 1-2 с. л. галета.

Продуктите за кюфтета от тиквички:

  • 800-900 г. тиквички (3 бр. средно големи)
  • 3 яйца
  • 4-5 с. л. галета
  • ½ връзка копър
  • Сол и черен пипер, на вкус

За млечно-чесновия сос:

  • Кисело мляко
  • Чесън
  • Копър
  • Сол на вкус

Допълнително:

  • Олио за пържене

Приготвяне:

Тиквичките се измиват и се настъргват. Посоляват се с 2-3 щипки сол и се оставят поне за 15-20 минути, след което се изцеждат от излишната вода възможно най-добре.

Към изцедените тиквички се добавят яйцата, галетата, нарязаният копър и се ръзбърква с лъжица. Овкусяват се със сол и черен пипер. Не оставяйте сместа да престоява, започнете да пържите кюфтетата от тиквички веднага.

кюфтета от тиквички

В загрято олио (аз пържа на степен 6-7 от 9), изсипвайте по 1 пълна супена лъжица от сместа. Старайте се да не стават големи, защото ще ви е по-трудно да ги обърнете. Пържете 2-3 минути от едната страна, до златист загар, преди да обърнете. Ползвайте дървена шпатула за обръщането, а не вилица.

Извадете готовите кюфтета върху кухненска хартия, така че излишната мазнина да попие в хартията.

Пригответе млечно-чесновия сос и сервирайте.

лесни кюфтета от тиквички рецепта

Коментари:

* По време на пърженето е възможно сместа да стане по-водна, тъй като тиквичките продължават да отделят вода, независимо от това колко старателно сме ги изцедили. Може да добавите 1 с. л. галета, която да обере излишната течност.

* Аз предпочитам да ползвам само галета за сгъстяване на сместа, но вие може да ползвате брашно или равни части от двете.

* Внимавайте, с овкусяването на сместа със сол, не забравяйте, че вече сте посолили тиквичките преди да ги изцедите.

* По желание, добавете 1 с. л. към млечно-чесновия сос.

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 549 times, 12 visits today)