Маринована сардина, пак и отново по рецепта на свекъра ми! От месеци чакам да се появи сардина по магазините и да си я приготвя, та ето – дочаках я! За мен рецептата е много сполучлива за този вид дребна риба, защото оставя месото много деликатно и приятно на вкус.

Вярно е – дребните рибоци са по-пипкави за обработка, не е като да мариноваш паламуд например, а сардината трябва да се почисти и от люспите, но ви уверявам, че си заслужава усилието. Рецептата за маринована сардина не е никак трудна за изпълнение, особено ако има кой да почисти рибата. У нас тази отговорна задача се пада на Русев, след което аз поемам щафетата, а накрая двамата похапваме. Така де, трябва всички да участват и работата да е поравно, нали?

Сега, сардината е с различни размери, та ако може да се уредите с по-едри рибки – добре, ако ли не – малко повече ръчен труд, но ние от работа не се плашим!

маринована риба сардина

Продуктите за маринована сардина:

  • 1 кг. сардина
  • 2 л. вода
  • 240 г. сол
  • 30 г. лимонтозу
  • олио
  • дафинов лист
  • зърна бахар
  • зърна черен пипер

Приготвянето на маринована сардина:

Рибата се почиства от люспите, вътрешностите и главите. Измива се добре под течаща вода.

В дълбок съд се налива водата, добавят се солта и лимонтозуто и се разбърква докато се разтворят. Спазвайте пропорцията – 1 литър вода, 120 г. сол, 15 г. лимонтозу. В зависимост от количеството сардина, което мариновате, ще съобразите колко марината ви трябва.

Рибата се слага в маринатата и се притиска с чиния, така че да е напълно покрита. Оставя се на хладно (в хладилник или на балкона, ако е студено времето) за 36 до 40 часа. Аз я държах 40 часа.

Изважда се от маринатата и се изцежда в гевгир.

Кожата се обелва и с остър нож рибата се филетира, като се прокарва ножа по централната кост. Това е пипкавата част на рецептата за маринована сардина. Може да си я спестите, но на мен ми отне по-малко от един час да почистя и филетирам 1,5 кг. риба. Не е никак трудно. Кожата се издърпва съвсем лесно и се получават чудесни филенца, готови за консумация, без кожа и кости, които да ви пречат после, когато я сервирате, особено пък ако е за гости. Сардината има много тънички костици в горната част, които може да изрежете по желание, но те са много меки и аз не ги изрязвам защото на практика не се усещат. Костите от сардината са чудесни за рибен бульон, така че не ги изхвърляйте. Приберете във фризера и ги ползвайте за рибена чорба, било то бистра или по Бургаски.

как да направим маринована сардина

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче хляб. Оставя се да изстине напълно. Предвидете достатъчно време за изстиване на олиото. Рибата се подрежда в кутии с плътно затварящ се капак или буркани и се залива с олиото. Между филетата се слагат дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер.

Кутиите (бурканите) с маринована сардина се прибират в хладилник. Месото узрява за 4-5 дни и е готово за консумация. После хапвате като мезе или върху препечена филийка – всякак е вкусно!

маринована сардина рецепта

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Бърза маринована хамсия

Маринован паламуд

Маринован чернокоп и маринован сафрид

Мариновано сирене

Рибен салам от скумрия

Домашна паприкована сланина

Домашно мезе от свински врат

Желиран свински език

Пастърма

Пастърма от пилешко филе

(Visited 10 798 times, 1 visits today)