Мариновани свински гърди на скара – това е гледка, която може да умили всеки мъж! Всички знаем, че целокупното мъжко човечество още от праисторически времена е натоварено с тежката съдба да разпали огън, да достави мръвка и да потраква авторитетно с щипците за скара. Вероятно сте забелязали фактът, че всеки един представител на мъжкото човечество, захванал се с приготвяне на каквато и да е храна, има нужда от доверен помощник, тоест от жена си, която обичайно е в ролята на чирак и услужливо се отзовава (тоест подава) тави, ножове, подправки, дъски за рязане, метличка за раздухване на въглищата, вода за пръскане на пламнала мазнина върху скарата, виличка и нож за пробване степента на изпичане на каквото-и-да-се-пече, студена бира и така нататък и така нататък…

Така или иначе навлизаме в новия летен сезон, тепърва предстоят пикници, роднински и другарски сбирки, посветени на скарата, бирата, рибата, плажа, блаженото лентяйстване през няколкото безценни дни отпуска, мъкненето на багажи напред-назад, така че трябва да сме подготвени!

На всички е ясно, че добрата подготовка е първата стъпка към приятните преживявания и това важи за всяко едно събитие – от пикник и детски рожден ден, та до сватба и Олимпиада! Аз няма да влизам в ролята на наставник, но през годините съм натрупала значителен опит в подготовката на всевъзможни сбирки, та по този повод ще ви предложа една чудесна марината за свински гърди, която може да се ползва и за пържоли, за котлети, шишчета и всякакви други видове мръвки, които предстои да метнете на скарата.

Мариноването на месото е една от тези подготвителни стъпки, които са гаранция за приятното похапване. Маринатите са най-различни и всеки може да добави каквото му е угодно към съставките, които ще изброя по-долу.

Преди това две думи за самото месо – трябват ви обезкостени свински гърди. Може да си купите цяло парче, което после да нарежете сами с дебелина около 1 сантиметър или да помолите да ви го нарежат в магазина. В някои магазини този вид мръвки се продават като „бекон“ и са предварително нарязани. Свинските гърди са чудесни, приготвени на скара, а мазнинката по тях запазва месото сочно, така че не пренебрегвайте това месо за сметка на вратните пържоли.

рецепта за мариновани свински гърди на скара марината за свинско

Продуктите за мариновани свински гърди на скара:

  • 600-700 г. обезкостени свински гърди, нарязани на парчета с дебелина 1 сантиметър
  • 3 с. л. кленов сироп (мед)
  • 4 с. л. соев сос
  • 4 с. л. зехтин
  • 3 с. л. уиски (бърбън за предпочитане)
  • 1 с. л. горчица
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • лют пипер – по желание

Допълнително може да се добавят 1 ч. л. чубрица, щипка кимион, малка глава лук, нарязана на тънки полумесеци, розмарин, листа салвия или всяка друга подправка, която обичате. В случай, че не харесвате аромата на бърбън заменете го с водка, ракия или друг твърд алкохол.

Приготвянето на мариновани свински гърди на скара:

В купа се смесват съставките за маринатата. Месото се поставя в найлонов плик и се залива с маринатата. Внимателно, за да не се пробие плика, маринатата се втрива в месото, след което се оставя в хладилник за няколко часа, а най-добре за една нощ.

Въпреки, че е излишно да го казвам – извадете месото от хладилника поне 1 час преди печене, за да не го слагате на скарата студено. 15-20 минути преди печенето извадете месото от маринатата и добавете сол на вкус. Опитайте преди да добавите солта, защото горчицата и соевият сос съдържат сол.

Месото се пече върху загрята скара (грил тиган) по 2-3 минути от всяка страна. Времето за печене е достатъчно, ако дебелината на парчетата е 1 см, но ако парчетата са по-дебели, ще искат повече време.

Извадете месото в съд с капак и оставете да почине 3-4 минути. През това време отворете студена бира, кажете наздраве на половинката си и не забравяйте да го похвалите какви чудесни свински гърди на скара е приготвил!

мариновани свински гърди на скара рецепта за марината за свинско месо

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 22 997 times, 1 visits today)