Рецептата на това медено великолепие ми изпрати приятелката ми Карина. Това е една от тия торти, запазени в „тефтерите на мама“. В случая е свекървата на Карина, която печели аплодисменти и благодарности, че е съхранила в тефтера си тази чудна рецепта. Публикувам я като запазвам името на тортата. Но си е вярно, че е Бижу! 🙂

Не се обърквайте с Френската Селска торта. Нямат нищо общо освен меда. Тази е в пъти по-лесна за приготвяне, но е не по-малко вкусна.

Продукти за блата:

4 яйца,
1,5 ч. захар,
2,5 ч брашно,
3 с. л. мед
За крема:
2 кофички (400 гр.) заквасена сметана, подсладена на вкус.

Приготвянето:

Медът се слага на котлон да заври и в момента, в който заври се прибавя 1 ч.л. хлебна сода от която той шупва. Добавя се към останалите, вече разбъркани с миксер продукти. Пече се около 1 час на умерена фурна (170 градуса). Аз пекох във форма с диаметър 24 см.

Сега да си призная, че позабравих, че съм сложила мед на котлона и се отплеснах с други домашни дейности, в резултат на което медът се карамелизира доста. Реших, че няма да го хвърлям, а ще опитам да превърна дефектът в Ефект! Добавих го в блатовете така, както беше карамелизирал. Получиха се едни карамелени бучки и конци из тестото. След изпичането те се бяха стопили и блатът имаше мраморно-карамелени шарки.

Медена торба Бижу разрез

Блатът се разрязва на 2 и всеки блат се сиропира с прясно мляко – по 200 мл за всеки блат. Аз си подсладих млякото с по една лъжица захар. Накрая я посипах със запечени орехи и я оставих една нощ в хладилника.

Пчеличките ги направихме с щерката от половин белтък, пудра захар и сладкарска боичка. Крилцата им са от филирани бадеми.

Много лесно и вкусно! При разреза се виждат шарките, които карамелизираният мед направи в тестото и така дори стои по-ефектно като външен вид.

Медена торба Бижу парче

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 3 308 times, 1 visits today)