Мидички от бутер тесто с яйце и сирене – бърза и вкусна закуска, която може да приготвите за почивните дни, за работните дни, за носене в училище, за носене на работа, за почерпка в офиса и така нататък, и така нататък.

Честно казано, бях ги забравила тия мидички. Преди време правих мидички, но с тесто, което замесих и така и не открих снимките, та ще се наложи да ги правя отново, но докато ровичках из папките на компютъра, реших, че много по-лесно и по-бързо ще спретна едни мидички от бутер тесто, което купих малко импулсивно с неясното намерение „да направя нещо“.

Знаете, че когато говоря за бутер тесто имам предвид свежото бутер тесто, което се продава охладено. Не е първата рецепта, в която го ползвам, а няма и да е последната. Банички, вити банички, бутерки, триъгълници, охлювчета, кошнички с крем, воловани – на практика е един от продуктите, които предлагат безкрайни възможности и спестяват време.

Може да приготвите тези мидички от бутер тесто и със сладка плънка – шипков мармалад, локум, домашно сладко – но да е по-гъсто, за да не се разтича по време на печене. Моята дъщеря, например, маже малиново сладко върху солените мидички 🙂

Продуктите за 12 бр. мидички от бутер тесто с яйце и сирене:

  • 2 пакета свежо бутер тесто (пакетите, които купувам са по 275  грама)
  • 30 г. разтопено масло
  • 2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване)
  • 150 г. сирене
  • сусам за поръсване

Приготвянето на мидички от бутер тесто с яйце и сирене:

Бутер тестото се нарязва по дължина на листа на три ленти с еднаква ширина. Лентите се намазват с разтопеното масло.

Навийте първата лента на руло, застъпете края на първата и втората и продължете да навивате на руло, а по същия начин навийте и третата лента. Ще се получи едно късо руло като това, което виждате на снимката. По същия начин разрежете, намаслете и навийте и втория лист бутер тесто.

как се правят мидички от бутер тесто със сирене

Сложете рулата в найлонов плик (или завийте с найлоново фолио) и приберете в хладилника за около час. Може да подготвите рулата вечерта преди да си легнете, да ги оставите да пренощуват в хладилника и да изпечете мидичките на сутринта. Ако много бързате – сложете опакованите рула във фризера за 20-30 минути докато маслото се стегне.

Нарежете рулото на 6 равни части с дебелина около 1 сантиметър и всяко кръгче разточете с точилка до дебелина 2-3 мм.

В купа смесете яйцето, единият белтък и натрошеното сирене. Разбъркайте – плънката не трябва да е течна, ако е нужно добавете още малко сирене. По желание добавете в плънката шарена сол, чубрица, магданоз или други подправки.

Сложете от плънката в центъра на всяко разточено кръгче и прегънете. Притиснете краищата с пръсти, така че да прилепнат и плънката да е затворена вътре в мидичката.

Подредете мидичките в тава, в която сте поставили хартия за печене. Оставяйте разстояние помежду им.

Към жълтъка, който оставихме за намазване, добавете 1 ч. л. кисело мляко и разбъркайте. Намажете всяка мидичка и поръсете със сусам.

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса (без вентилатор) за 25 минути. Проверявайте – във вашата фурна може да отнеме повече или по-малко време.

Коментар:

За пореден път ще обърна внимание на това, че бутер тестото трябва да е студено преди да влезе във фурната. В случай, че сте забравили да включите фурната да загрява предварително или сте се забавили с оформянето на мидичките, приберете тавата с оформените мидички в хладилника за 20-30 миути. Не дръжте бутер тестото на плота или на стайна температура дълго време.

Ако искате да имате по-голям брой мидички, навийте само по две ленти от бутер тестото на руло. Така ще имате 3 по-тънки рула, съответно мидичките ще са по-малки, но ще поемат и по-малко плънка.

солени мидички от бутер тесто

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 8 026 times, 1 visits today)