Мъфини с плодове и шоколад се приготвят по-бързо от палачинки. Факт! Друг факт – идеалната закуска за почивните дни и идеалното допълнение към кафето. Трети факт – мининмум усилия и елементарни продукти и четвърти факт – това ми е универсалната рецепта, която често ползвам като основа за различни вариации.

Изброявам разни „факти“, не заради нещо друго, но когато в събота сутрин се изправя пред полу-празния хладилник и се чудя какво да забъркам за закуска, мъфините винаги и по всяко време ме спасяват. Всички обичат мъфини, няма спор. Всъщност кексчета. Разликата между мъфините и кексчетата вече сме я говорили. Все тая де – мъфини, кексчета… всякак се изяждат!

И ето ме в ранната съботна сутрин, пила-недопила кафето, но с ясното съзнание, че дори аз да се отнасям с пренебрежение към закуската, децата ще се събудят по някое време (отиващо вече към ранен обяд) и „Какво има за закуска“ ще ме връхлети за пореден път.

Та така… да е бързо, да e само с продукти, които имам (няма да ходя до магазина толкова рано, естествено) и да се харесва на всички – решението в полза на бързи мъфини с плодове и шоколад се налага от само себе си! В случая плодовете са праскова и кайсия, а шоколадът е за разкошност.

Продуктите за 12 кексчета:

  • 2 яйца
  • 130 гр. захар
  • 100 мл. олио
  • 100 мл. прясно мляко
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 250 гр. брашно

плодове, парченца шоколад

Приготвянето:

На първо място – включването на печката на 180 градуса, за да загрее.

Разбивам яйцата и захарта, добавям олиото, прясното мляко и ваниловия екстракт. Накрая добавям брашното и бакпулвера. Получава се обикновено кексово тесто. Ако яйцата са малки и тестото стане гъсто, добавете 3-4 с. л. прясно мляко.

мъфини с-парченца-плодове

Разпределям сместта в гнездата, като пълня до стандартните 2/3 от обема на хартиената формичка. Плодовете и шоколада сложих върху тестото. При печенето те потъват частично, но ако вие искате може да ги добавите в сместта преди да разпределите по формичките.

Печенето – точно 25 минути на 180 градуса във вече загрятата фурна, но на 20-тата проверявам с клечка дали са готови. След като ги извадя от фурната, прехвърлям върху решетка да си изстиват на спокойствие и чакам да се излюпят дечурлигата.

мъфини-с-плодове-и-шоколад

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 7 388 times, 1 visits today)